Nästan tre av tio som lever tillsammans med någon bråkar om ekonomi, oftast bråkar de om vad pengarna ska gå till och om att att de tar olika ansvar för ekonomin.
Mest läst i kategorin
En undersökning från Kantars Sifopanel, gjord på uppdrag av Swedbank, visar att 72 procent av dem som lever tillsammans fattar privatekonomiska beslut ihop, men att en del trots det grälar om pengar.
Vad pengarna används till
Många män spenderar mer pengar på prylar och fritidsintressen medan kvinnor oftare betalar småutgifter i hushållet.
“Just vad man ska lägga pengarna på är ett vanligt konfliktämne. Det är viktigt att prata ihop sig och att inkludera alla utgifter så båda får förutsättningar att bygga en trygg ekonomi, säger Madelén Falkenhäll i ett pressmeddelande.
Hon är hållbarhetsekonom på Swedbank och tillägger att bråken om pengar minskar med en jämställd ekonomi.
Andra vanliga konflikter om ekonomi är hur ansvaret för ekonomin fördelas. Stora ekonomiska beslut, som beslut om att byta bostad, renovering eller bilköp är också vanliga ämnen i konflikter.
Enligt undersökningen är dessutom 20 procent av de sammanboende oense om hur mycket deras semester får kosta.
Ojämlik ekonomi
Par som lever tillsammans men har separata ekonomier bråkar oftare om pengar än par med gemensam ekonomi.
“Skiljer det i inkomst innebär en gemensam ekonomi en mer jämställd ekonomi. Då får båda förutsättningar att bygga upp en ekonomi som gör att man kan klara sig på egen hand om det en dag skulle behövas”, säger Madelén Falkenhäll i pressmeddelandet.
Om skillnader i ekonomin inte jämnas ut, genom att den som tjänar mer också betalar mer för gemensamma utgifter, påverkas ekonomin även i framtiden, den med lägre inkomst får exempelvis sämre möjlighet att spara.
Madelén Falkenhäll påtalar att det över tid kan skilja flera hundra tusen kronor i sparkapital om den ena har mindre pengar över till sparande.
Ljusare tider – då lägger vi pengarna här
Låg inflation och räntesänkningar får hushåll att känna hopp om att den allra tuffaste ekonomiska perioden kan vara förbi.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.