News55

Lista: Här är pensionärslivet mest guldkantat

Tre äldre kvinnor sitter framför en dator. En ny rapport visar att ekonomin är väldigt viktig för pensionärer och blivande pensionärer och att de flesta framför allt drömmer om att vardagen ska fungera
En ny rapport visar att ekonomin är väldigt viktig för pensionärer och blivande pensionärer och att de flesta framför allt drömmer om att vardagen ska fungera. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

När vi har slutat jobba kan livet så klart se olika ut för olika människor, men de flesta vill gärna vara aktiva även när de har gått i pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Margareta ­Ericsson, äldreombudsman i Stockholms stad, säger att det de flesta längtar efter när de går i pension är att få bestämma över sin egen tid, det skriver Icakuriren.

Kvinnofälla

Hon säger att många vill hinna med sådant de inte har hunnit med när de hade fullt upp med arbete och familj. Det kan så klart vara olika saker, men människors möjligheter påverkas av deras ekonomi och det finns skillnader mellan kvinnor och män.

“Många kvinnor, i alla fall de generationer som har gått i pension hittills, har tillbringat mycket tid hemma med barnen. Ekonomiskt har de gått i en kvinnofälla. Nu har de sämre pension och färre ekonomiska möjligheter jämfört med männen. Och ekonomin påverkar ju hur man ser på sitt liv och åldrande”, säger Margareta ­Ericsson till Icakuriren. 

ANNONS

Ekonomin är viktig

Enligt en rapport från analysföretaget Insight Intelligence, i samarbete med Mälardalens universitet, 60plusbanken samt Helsingborgs och Stockholms stad, är närhet till familjen viktigast för pensionärer.

Men ekonomin är också väldigt viktig.

Sandra ­Lillienberg, chef för 60plusbanken, berättar att de blivande pensionärer och pensionärer de kommer i kontakt med, samt dem de intervjuar för olika rapporter, längtar framför allt efter ett pensionärsliv med god ekonomi.

ANNONS

“Visst finns det drömmar om guldkant och om att bo utomlands, men de flesta drömmer framför allt om att vardagen ska fungera”, säger hon till Icakuriren.

Den nya rapporten visar dock på en ganska positiv bild, 63 procent uppger att de känner sig positiva till att åldras i Sverige och många ser fram emot att kunna ägna sig åt sina fritidsintressen när de gått i pension.

Känner sig unga

Margareta Ericsson påpekar att de som går i pension i dag ofta är ganska pigga och skulle ha mer att ge på en arbetsplats.

Många av dem som svarat i rapporten säger att de känner sig unga och två tredjedelar uppskattar sin hälsa som bra.

Margareta Ericsson tycker att det är synd att samhället är så åldersfixerat, hon säger att dagens pensionärer tycker att de har mycket kvar att ge.

Hon menar att de är väldigt välinformerade och gärna vill fortsätta bidra till samhällsutvecklingen och känna att de gör nytta. 

Olika möjligheter

ANNONS

Länsförsäkringar har jämfört hur förutsättningarna för äldre ser ut i alla Sveriges 290 kommuner och sett att möjligheterna till ett tryggt och bra liv som pensionär skiljer sig åt.

“Analysen visar att äldre verkar ha större möjlighet att leva ett tryggt liv i kommuner med anknytning till större städer med många invånare och där det finns en god fördelning mellan unga och gamla”, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh till Icakuriren.

Kommunerna där pensionärer har bäst livskvalitet

 1. Danderyd, Stockholms län
 2. Solna, Stockholms län
 3. Värmdö, Stockholms län
 4. Lomma, Skåne län
 5. Umeå, Västerbottens län
 6. Nacka, Stockholms län
 7. Vallentuna, Stockholms län
 8. Lund, Skåne län
 9. Knivsta, Uppsala län
 10. Österåker, Stockholms län

Kommunerna där pensionärer har sämst livskvalitet

 1. Munkfors, Värmlands län
 2. Ljusnarsberg, Örebro län
 3. Malå, Västerbottens län
 4. Filipstad, Värmlands län
 5. Dorotea, Västerbottens län
 6. Strömsund, Jämtlands län
 7. Haparanda, Norrbottens län
 8. Vansbro, Dalarnas län
 9. Osby, Skåne län
 10. Färgelanda, Västra Götalands län

Källa Länsförsäkringar

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS