News55

Fattigpensionär leder ofta till ensamhet

Fattigpensionär
Det svåraste med att vara fattigpensionär är ensamheten. Ann-Charlotte har sällan råd att ta sig ut med hjälp av färdtjänst. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Hon är en av många fattigpensionärer som kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Efter en olycka för många år sedan kunde hon aldrig återvända till arbetslivet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon blev fattigpensionär och hennes liv fick en annan vändning än hon hade trott.

Hon hade man och fyra barn, och arbetade flitigt som undersköterska. Livet tog dock en oväntad vändning när hon en dag bestämde sig för att hjälpa sina vänner att köra in höet, rapporterar ICA-Kuriren.

Olyckstillfället

Det var en solig dag med blå himmel. Hölasset som Ann-Christine Johnsson stod på kändes stabilt, men plötsligt krängde det till och hon tappade balansen. Hon föll och gjorde illa ryggen rejält. En spricka hade uppstått i en av ryggkotorna och hon blev sjukskriven. Ann-Christine visste inte då att olyckan skulle innebära slutet på hennes arbetsliv.

Från sjukskrivning gick hon till att bli sjukpensionär vid 45 års ålder. Ryggen återhämtade sig aldrig och det blev omöjligt att fortsätta belasta den med lyft, vilket var en del av arbetsmomenten.

ANNONS

Ensamheten är värst

Allt rasade ihop. Efter en skilsmässa och ett dödsfall var Ann-Christine ensam igen med en mycket knapp ekonomi. Det är tre år sedan hon sist besökte frisören – så knapp är hennes ekonomi.

En av de svåraste sakerna i hennes tillvaro är den tilltagande ensamheten som blivit en konsekvens av hennes fattigdom. Som rullstolsbunden måste hon använda färdtjänst för att ta sig runt, men det har hon sällan råd med.

ANNONS

Fattigpensionärer ökar

Gruppen fattigpensionärer växer stadigt. Så mycket som 15,6 procent av den äldre populationen i Sverige lever i fattigdom, och siffran kan stiga upp till 20 procent i vissa kommuner.

Definition av fattigdom inom EU är ekonomiskt utsatthet och inkomster under 60 procent av medianinkomsten.

“Det innebär att man inte kan ha samma standard som övriga befolkningen, men också att man kanske måste välja bort nödvändiga saker, som att dra ned på maten eller tandvård. Det drabbar också genom att det kan vara svårt att upprätthålla sociala kontakter, om man inte kan resa, ta en fika eller gå på bio,” berättar Anders Thoré från PRO

Läs också:

Risken för fattigdom ökar framatiskt bland de äldre

Här har Sveriges pensionssystem misslyckats – de har det värst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS