News55

Pensionssystemet kostar staten 56 miljarder om året

Brevet från Pensionsmyndigheten, en mobil, en penna och ett par glasögon. SPF Seniorerna tycker att det är dags att renovera pensionssystemet
SPF Seniorerna tycker att det är dags att renovera pensionssystemet. (Foto: Pensionsmyndigheten)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 okt. 2024Publicerad: 22 okt. 2024

SPF Seniorerna anser att grundprincipen i pensionssystemet, om att arbete ska ge en rättvis inkomstpension, borde renoveras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När pensionssystemet infördes på 1990-talet utlovades bland annat att det skulle bygga på principen att varje arbetad timme i livet ska betala sig i pensionen, det skriver Senioren.

Det utlovades även att systemet ska vara skyddat från partiers infall i form av kortsiktiga, valfläskande, utspel.

När pensionsgruppen återuppstod i vintras upprepades detta, principen om livsinkomst gäller fortfarande och inkomstpensionen ska finansieras inom pensionssystemet och alltså vara oberoende av statsbudgeten.

Principerna har havererat

I sin nya rapport Ett fristående pensionssystem – på lösa grunder? visar SPF Seniorerna hur de här principerna har havererat.

Enligt principerna ska Pensionssystemet vara fristående från statsbudgeten men rapporten visar att för en medianpensionär kommer 25 procent av pensionen från statlig finansiering.

Inkomstpensionernas nivåer har fått konstgjord andning med olika statliga insatser som olika regeringar har beslutat om.

Det har gjorts med höjda garantipensioner, sänkta skatter och politiska påfund som det så kallade inkomstpensionstillägget.

ANNONS

I stället för att förstärka den allmänna pensionen har det lappats och lagats med skattelättnader, det skriver SPF Seniorerna i ett pressmeddelande.

Det här politiska lappandet och lagandet innebär cirka 56 miljarder kronor om året för statsfinanserna.

ANNONS

Arbete lönar sig inte

Det här får även andra allvarliga effekter. Cirka sju av tio pensionärer har nu statliga bidrag i form av garantipension och, eller inkomstpensionstillägg.

För många blir arbetets betydelse för pensionens storlek marginell, det lönar sig helt enkelt inte att arbeta för sin pension för 75 procent av dagens och framtidens pensionärer. 

Det är således tveksamt om det går att säga att principen om livsinkomst och att systemet ska bygga på arbete gäller för majoriteten pensionärer.

Olika åtgärder med bidrag och lappande och lagande som verktyg för att stärka pensionerna bör nu ha nått vägs ände.

Höjd pensionsavgift

ANNONS

SPF Seniorerna skriver i sitt pressmeddelande att en högre inkomstbaserad allmän pension genom höjd avgift till 18,5 procent skulle kosta omkring 25 miljarder kronor att genomföra.

“Det är dags att renovera och utveckla pensionssystemet. Högre pensionsavgift, genom en omfördelning inom befintlig arbetsgivaravgift, som kommer både dagens och framtidens pensionärer till del genom högre inkomstbaserad allmän pension är ett nödvändigt första steg”, skriver de i pressmeddelandet.

SPF Seniorerna anser att pensionssystemet, inklusive grundskyddet, därutöver behöver ses över i sin helhet.

Är du vinnare eller förlorare på nya pensionssystemet?

För 30 år sedan gjordes det gamla pensionssystemet med folkpension och allmän tilläggspension om. Har 55-plussare vunnit eller förlorat på det?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS