News55

Tjänstepensionen blir mer flexibel

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), hon menar att möjligheten att pausa tjänstepensionen handlar om att stärka pensionerna och arbetslinjen
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) menar att möjligheten att pausa tjänstepensionen handlar om att stärka pensionerna och arbetslinjen. (Foto: Christine Olsson / TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Tjänstepensionen kan inte, som den allmänna pensionen, pausas eller delas upp, när du har valt start- och utbetalningstid kan det inte ändras. Men en förändring är på gång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PPM
Spela klippet
E55 Studio

6,4 miljoner svenskar jublar: "Superår" för PPM – är du en av dem?

28 nov. 2024

Den bristande flexibiliteten i tjänstepensionen har kritiserats och nu lägger regeringen fram en proposition om flexiblare regler, det rapporterar Expressen.

I dag gäller femårsregeln som innebär att kapitalet i en pensions­försäkring, eller på ett pensionssparkonto, inte får utbetalas under kortare tid än fem år, samt att utbetalningarna under den tiden ska göras med samma, eller med ett stigande, belopp.

Inte hängt med

Eftersom vår medellivslängd ökar vill regeringen att vi jobbar allt längre och skattelagar har gjort det förmånligt att jobba som pensionär.

Men, uttaget av tjänstepensionen har inte hängt med i den här utvecklingen. Regeringens proposition om flexiblare regler i tjänstepensionen bygger på en överenskommelse i riksdagens pensionsgrupp.

De nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2025 och de innebär att det ska bli möjligt att göra uppehåll i tjänstepensionens utbetalningar under de fem första åren.

“Att pausa sin tjänstepension handlar om att stärka pensionerna och arbetslinjen samtidigt som äldre personers kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas. Allt fler vill vara jobbonärer, det vill säga blanda arbete med pension, men det har inte varit möjligt att pausa utbetalningarna av tjänstepensionen. Med den här förändringen blir det win-win-win för individ, arbetsgivare och samhälle, säger äldre- och socialförsäkringsminister” Anna Tenje i ett pressmeddelande

Välkommen förändring

ANNONS

Efter att utbetalningen av tjänstepensionen har påbörjat ska det även gå att ändra utbetalningstiden.

“Sveriges pensionärer ska själva kunna välja hur de vill lägga upp sin pension. Regeringen möjliggör nu ett mer flexibelt uttag av tjänstepensionen. Nu blir det också viktigt att arbetsmarknadens parter och försäkringsföretagen tillsammans anstränger sig för att det även ska fungera i praktiken”, säger finansminister Elisabeth Svantesson i pressmeddelandet.

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, anser att det är välkommet för alla med en ökad flexibilitet.

“Nu kan man göra uppehåll i såväl tjänstepension som privat pensionssparande och efterlevandeskydd. Vi kommer bort från faktorn att man tidigare inte kunde återgå till att arbeta med risken för att få en skattesmäll”, säger hon till Expressen.

Bottenrekord för den allmänna pensionen

Enligt en ny rapport har den allmänna pensionen nu nått historiskt låga nivåer med en genomsnittlig utbetalning på 44 procent av slutlönen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De bygger framtidens omsorgsfastigheter

Fastighetsmarknaden har varit skakig de senaste åren, men omsorgsfastigheter sticker ut som ett segment med snabbt ökande efterfrågan. Vad ligger bakom utvecklingen, vilka utmaningar finns, och hur ser framtiden ut? Dan Sehlberg, vd och grundare av Sehlhall Fastigheter, delade nyligen sina insikter i E55 studio. Fastighetstyp med stort samhällsvärde Omsorgsfastigheter omfattar bland annat äldreboenden och […]