News55

Utvisade kan ovetande gå miste om sin pension

Kuvert från Pensionsmyndigheten som stoppats i en brevlåda. För att personer som utvisas från Sverige ska kunna få information om sin pension behöver de lämna en adress, men de uppmanas inte att göra det
För att personer som utvisas från Sverige ska kunna få information om sin pension behöver de lämna en adress, men de uppmanas inte att göra det. (Foto: TT/Maja Suslin/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

När asylsökande som har arbetat och betalat skatt i Sverige utvisas informeras de inte om att de har rätt till svensk pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mujtaba Rasa kom till Sverige från Afghanistan som ensamkommande barn, han utbildade sig till undersköterska och arbetade inom hemtjänsten i flera år innan han tvingades lämna landet, det skriver Sveriges Radio.

Inte rättvist

“Jag själv känner att jag har blivit utnyttjad, vi har aldrig fått den informationen. Systemet verkar inte vara rättvist”, säger han till Sveriges Radio.

När han fick sitt sista utvisningsbeslut från Sverige bestämde han sig för att i stället söka asyl i Tyskland.

“Det är många som har lämnat Sverige eller blivit hemskickade, de har inge ens fått chansen, de visste inte att de ska lämna en adress för att kunna få sin pension”, säger Mujtaba Rasa till Sveriges Radio.

För att de här personerna ska kunna få information är förutsättningen att det finns en adress att skicka det brandgula kuvertet till, i dag uppmanas dock inte utländska medborgare att lämna en adress vid utvisning.

Varje enskild person måste dessutom aktivt ansöka om att få sin pension utbetald.

Pengar fastnar i systemet

ANNONS

“De pengarna finns ju kvar i systemet och ligger kvar där tills nån börjar ta ut dem, vi kontaktar aldrig dig”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till Sveriges Radio.

Som det fungerar i dag riskerar pengar att fastna i pensionssystemet eftersom många inte känner till att de har rätt till svensk pension.

Pensionsmyndigheten har ett informationsansvar och medger att det finns brister i systemet. Monica Zetterwall säger att Pensionsmyndigheten i dag inte har någon rutin att samverka med Migrationsverket.

Mujtaba Rasa har påbörjat en asylprocess i Tyskland och har varit på ett första möte där. Han säger att de blev chockade och sade att han borde ha fått medborgarskap i Sverige då han har en utbildning som Sverige har investerat i och att det är slöseri.

Pensionssystemet kostar staten 56 miljarder om året

SPF Seniorerna anser att grundprincipen i pensionssystemet, om att arbete ska ge en rättvis inkomstpension, borde renoveras.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS