News55

Pensionssparare kan vara blåsta på miljardbelopp

Artikelbild
STOCKHOLM 20150216
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 okt. 2016

Gårdagens avslöjande, att det Malta-baserade företaget Falcon Funds kan ha blåst svenska pensionssparare på miljardbelopp, fortsätter att väcka ilska. – Om det är sant är det ju förfärligt, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i somras som fondbolaget Falcon Funds stängdes av från det svenska premiepensionssystemet. Sedan dess har Pensionsmyndigheten begärt att bolaget ska betala tillbaka de 2,4 miljarder kronor som då fanns placerade i fonderna.

Men hittills har Falcon endast betalat tillbaka 650 miljoner kronor.

Fortfarande saknas 1,75 miljarder kronor.

– Det här är helt unikt och oerhört allvarligt för de drabbade, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten till Aftonbladet.

      LÄS MER: Pensionärer kan gå miste om stora pengar

Anmält till Ekobrottsmyndigheten

Myndigheten misstänker att det handlar om ekonomisk brottslighet och har anmält Falcon Funds till Ekobrottsmyndigheten.

– Det är en förslagen plan som gått ut på att lura in spararna i de här fonderna och därefter investerat pengarna på ett sätt där man kunnat använda dem för egna intressen, säger Mikael Westberg.

Och det är inte första gången som Falcon Funds är i blåsväder. Enligt uppgift ska bolaget tidigare lurat människor att placera i deras tre fonder. Sedan dess har anmälningar har strömmat in till tillsynsmyndigheterna.

I februari i år stoppade Pensionsmyndigheten alla insättningar i fonderna och sade upp avtalet med bolaget. Detta efter att man avslöjat att fondbyten skett utan spararnas vetskap, efter systematiska id-kapningar. Beslutet berörde drygt 21 000 fondsparare med ett sammanlagt innehav på runt 2,4 miljarder kronor.

Pensionsmyndigheten har polisanmält företaget.

      LÄS MER: Så mycket ökar din pension

“Bolaget har lurat spararna”

ANNONS

– Alla fondförvaltare ska, som det står skrivet i avtalet med oss, med tillbörlig omsorg och på ett fackmannamässigt sätt förvalta det kapital som Pensionsmyndigheten har fört över till de fonder som sköts av förvaltaren. Falcon Funds har inte levt upp till detta, sade Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

– Om detta är sant är det ju förfärligt, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam till News55.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS