News55

Goda prognoser för aggressiv cancerform

Efter en operation blir risken för återfall lägre hos kvinnor som drabbats av trippelnegativ bröstcancer.
Efter en operation blir risken för återfall lägre hos kvinnor som drabbats av trippelnegativ bröstcancer, speciellt om de har höga doser av immunceller i cancertumörerna. (Foto: Pexels=
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Goda prognoser för aggressiv cancerform. Efter en operation blir risken för återfall lägre hos kvinnor som drabbats av trippelnegativ bröstcancer, speciellt om de har höga doser av immunceller i cancertumörerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en internationell studie har forskargrupper från tre kontinenter undersökt hur immuncellernas aktivitet i tumörer påverkar personer som drabbats av trippelnegativ cancer. Göteborgs universitet har deltagit.

2000 kvinnor med trippelnegativ bröstcancer i tidigt skede ingick i studien och ingen av dem behandlades med cellgifter. Behandlingsformen bestod av olika kombinationer av kirurgi och strålning.

Runt 15 procent av de som drabbas av bröstcancer utvecklar en trippelnegativ form.

Svårare typ av cancer

I jämförelse med andra former av bröstcancer är de som drabbas av den trippelnegativa formen i genomsnitt yngre och vanligtvis av afroamerikanskt, latinamerikansk eller indisk ursprung.

Trippelnegativ bröstcancer är en speciellt snabbväxande cancerform och har en tendens att sprida sig snabbt i kroppen. Det är därför avgörande att man upptäcker den här formen av cancer i ett tidigt skede.

Bröstcancer blir allt vanligare. 15 procent utvecklar en allvarligare version.
Ungefär 15 procent av de som drabbas av bröstcancer, utvecklar den allvarligare, cancerformen. (Foto: Pexels)
ANNONS

Behandlingsformer

ANNONS

Det visade sig att antalet immunceller, eller så kallade lymfocyter, som angriper cancerceller, hade en viktig inverkan på behandlingsresultatet, rapporterar Forskning.

Fem år efter studiens början levde 95 procent av de som hade en hög koncentration av immunceller i tumörerna och 82 procent av de som hade färre immunceller.

I regel får majoriteten av patienter med trippelnegativ bröstcancer cytostatika i kombination med kirurgi och strålning, även vid små tumörer. 

Resultaten av studien visar dock på goda prognoser att uppnå en lyckad behandling av trippelnegativ bröstcancer utan cellgifter, enligt Barbro Linderholm som är forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborgs.

Vetenskaplig studie:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2816923

Läs också:

Immunceller påverkar risk för återfall i svåra bröstcancer

ANNONS

Ny studie – Så kan man upptäcka cancer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS