News55

Så höststädar du din ekonomi

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 04 sep. 2023

Nu när hösten kommer, och många har det tufft ekonomiskt, finns det smarta tips för att minska kostnaderna och må bättre ekonomiskt.

ANNONS
ANNONS

Amie Berglund, privatekonomisk analytiker, och ekonomen Günther Mårder, även känd som ”Sveriges snålaste man” delar med sig av sina bästa tips i Dagens Nyheter. Det finns sex stycken områden att hålla koll på.

Elförbrukning

Enligt Amie Berglund kan det vara förståndigt att redan nu börja se över vilka små och stora investeringar du kan göra för att få ner elförbrukningen då det mest tyder på att elpriserna kommer vara höga även kommande vinter. Det kan till exempel handla om att täta fönster eller sätta in en värmepump.

– Via kommunen kan du få kostnadsfri energi- och klimatrådgivning som ger dig tips och råd kring hur du kan sänka din elanvändning och därmed dina kostnader. Parallellt bör du bygga upp en buffert för att klara de dyra elmånaderna, tipsar hon.

– Att duscha är någonting som kräver enorma mängder energi för att värma upp varmvattnet. Fundera över att duscha varannan dag eller har du ett arbete som är fysiskt finns det sannolikt en dusch på jobbet. Tränar du? Använd duschen på träningsanläggningen. Genom det så kan du spara en hel del pengar bara på uppvärmningen av varmvattnet, är Günther Mårders spartips i Dagens Nyheter.

ANNONS

Mat och konsumtionsvaror

– Anpassa menyn efter de erbjudanden som butiken har och kolla på jämförelsepriset för att se vad som egentligen är billigast. Släng heller inte mat bara för att bäst före-datumet passerat. Många butiker har i dag även hyllor med varor som har kort datum till nedsatt pris. Och välj matlåda före utemat. På en månad kan du spara uppemot 2 000 kronor på att välja matlåda, säger Amie Berglund.

Günther Mårder tipsar om att bunkra på sig det man kan till hushållet när det är extrapris. Själv köpte han mer än en årsförbrukning av toalettpapper när det var billigt.

ANNONS

Pulver till diskmaskinen är betydligt billigare än tabletter. Om man använder det sistnämnda är ett tips att dela tabletterna. Enligt Mårder räcker den doseringen gott och väl och det blir lika rent, till halva kostnaden.

Försäkringar och lån

Ett gott råd är att se över sina försäkringar, ibland betalar man för mer än vad man behöver på detta område och kanske till och med för sådant som man i själva verket inte behöver.

– När du väljer att teckna försäkringar av alla dess slag måste du ange en självrisknivå. Ju lägre den självrisknivån är, desto högre blir försäkringens kostnad, det vill säga premierna. Fundera över vilken försäkringsnivå du egentligen behöver och anpassa den efter det verkliga behovet. Genom att göra det kan du spara väldigt mycket pengar, säger Günther Mårder.

När det kommer till lån så är det också något att se över.

– Jämfört din ränta med vad andra banker erbjuder och prata med din bank. Ofta finns det någon ytterligare rabatt att få, inte minst om du kan visa på att du kan få en lägre ränta någon annanstans. Många banker erbjuder också större rabatter om du samlar ditt sparande hos dem. Är du med i ett fackförbund kan det även finnas rabatter att få via det. 0,1 procent hit eller dit kanske inte låter som så mycket men har du ett lån på två miljoner är det 170 kronor i månaden, eller 2 000 kronor på ett år, säger Amie Berglund.

Bilen

Bilen är en stor pengaslukare för många.

ANNONS

– Sammanställ vad du betalar för bilen varje månad i form av ränta, försäkring, skatt, amortering, parkering och bensin med mera. Kanske sparar du pengar på att sälja bilen och ta en taxi eller hyra bil de gånger du har behovet? Det finns även möjlighet att hyra ut bilen via bilpooler för att få in extra pengar. Ställ av bilen under perioder när du inte behöver den. Det kostar ingenting och du slipper betala både skatt och försäkring, säger Amie Berglund.

Günther Mårder slår ett slag för samåkning.

– Gå ut på grupper på nätet och sök efter personer i ditt närområde. Ta reda på när de åker och vart de åker. Kanske kan ni samåka och på så sätt spara många tusen kronor per år.

Medier och telefon

– Ofta har vi många olika streamningstjänster som tickar på via autogiro. Att rensa bland dem och i stället välja gratisvarianter, eller ha en i taget, kan du spara flera hundralappar på i månaden. En annan post där du kan få ner kostnaderna är mobilabonnemanget, genom att minska surfmängden. Det finns dessutom många tusenlappar att spara per år om man väljer ett familjeabonnemang istället för att alla har varsitt, säger säger Amie Berglund till tidningen.

– Använd biblioteken för att sänka kostnaden eller använd streamningstjänster för att på så sätt få tillgång till ett ännu större utbud till en mycket lägre kostnad jämfört med att köpa filmer eller böcker till styckpris. Det enda du behöver göra är att skaffa lånekort hos ett bibliotek som är anslutet till någon av apparna Biblio, Libby eller Bibblix, tipsar Mårder.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS