News55

Så ska pensionerna bli mer jämställda

Artikelbild
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 jan. 2017

I Sverige har kvinnor i genomsnitt 30 procent lägre pension jämfört med män. Nu har Pensionsgruppen arbetat fram en handlingsplan för hur pensionerna ska bli mer jämställda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag gör inkomstskillnaderna att kvinnor i genomsnitt har 30 procent lägre pensioner jämfört med män. Därför har Pensionsgruppen, bestående av representanter från sex partier, arbetat fram en handlingsplan i syfte att minska pensionsklyftan mellan män och kvinnor.

– Vi vet att många pensionärer har det tufft och 80 procent av de som har garantipension är kvinnor. En viktig del i det fortsatta arbetet är därför att skyndsamt se hur grundskyddet i pensionssystemet kan stärkas. Det har inte gjorts en helhetsöversyn av grundskyddet sedan pensionssystemet infördes för snart 20 år sedan och det är verkligen på tiden att det görs, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

      LÄS MER: Nu är kvinnornas pension slut för resten av året

Ska följa utvecklingen i samhället

Planen består av åtta olika delar som tillsammans ska bidra till att pensionerna blir mer jämställda. Bland annat ska det bli lättare att överföra premiepension mellan makar. Tanken är också att man ska se över grundskyddet i pensionssystemet.

Annika Strandhäll ser positivt på det fortsatta samarbetet mellan de sex partierna och enligt henne är handlingsplanen ett steg i rätt riktning.

– Alla sex partier som står bakom pensionsöverenskommelsen är fast beslutna att vi tillsammans ska ha mer jämställda pensioner. Det är ett långsiktigt arbete och handlingsplanen är ett viktigt steg på vägen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS