News55

Så undviker du att bli lurad av investeringsbedragarna

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 12 sep. 2017

I jakt på snabba pengar kan man göra många misstag, vissa värre än andra. Polisen varnar nu för investeringsbedragare som erbjuder alternativa lösningar som ska få våra sparpengarna att växa snabbt, det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt 166 personer har under året inkommit med anmälningar till polisen efter att ha blivit lurade av så kallade investeringsbedragare. Detta är en stor skillnad mot fjolåret då endast 90 personer drabbades. Därför uppmanar nu polisen allmänheten att vara vaksam på potentiella bedragare som lyckas lura allt fler människor på hundratusentals kronor, det rapporterar Aftonbladet.

      LÄS MER: Satte av misstag in 299 000 på pensionssparkonto – får inte ut pengarna

“Folk blir av med sina besparingar”

– Det här investeringarna har ökat i antal, det är inte jättestor ökning, men ganska mycket hittills i år och mycket pengar varje gång. Folk blir av med sina besparingar, säger Lotta Mauritzson, samordnare på Polisens nationella bedrägericentrum, till Aftonbladet.

Även Johan Nylund, finansinspektör på Finansinspektionen, tycker sig se en alarmerande utveckling.

– Det här är ett jätteproblem. Folk lockas in i spekulativa produkter och sannolikheten att förlora sin investering är stor. Det är mer spel och dobbel än att vi pratar investeringar. Det är korta ledtider. Du satsar pengar nu och om 60 sekunder eller om 24 timmar så vet du om du vunnit eller förlorat, säger Johan Nylund till Aftonbladet.

Bedrägeriföretagen lägger upp bluffen på så sätt att du ska gissa om till exempel en aktie kommer kosta mer eller mindre än en viss summa vid en specifik tidpunkt. Om du har fel förlorar du alla pengar du har satsat, gissar du däremot rätt får du ett ett högre belopp än din insats tillbaka, skriver Aftonbladet.

En annan metod som bedragarna använder sig av och som många erfarna aktiesparare blir lurade av är när man blir kontaktad av en personlig investerare som uppmanar en att investera små summor åt gången. Därefter kan man följa hur summan månad för månad växer, men när du sedan ska ta ut dina pengar är de försvunna, berättar Lotta Mauritzson.

ANNONS

      LÄS MER: Så luras äldre på sina pengar med bluff om “sedelbyte”

“Det ser ut att vara en fond som växer”

– De växer hela tiden fram till att du ska ta ut pengarna. Då finns det helt plötsligt inga pengar kvar och du får inte kontakt med dom. Innan dess ser det ut som man har en fond som växer och det är fantastiskt.

Samtidigt finns det sådant du kan göra för att undvika att bli lurad.

– Slå i vårt företagsregister för att ta reda på om bolaget har tillstånd för sin verksamhet. Finns inte bolaget där då avråder vi från en affär. Sen är det viktigt att du förstår vad du gör. Förstår man inte produkten ska man avstå helt enkelt och är det för bra för att vara sant så är det nog så, säger Johan Nylund.

Bedragarna hittar framför allt sina offer på nätet och enligt polisen rör det sig om enorma belopp. Av de 93 av årets inkomna fall som polisen har tagit sig an handlar det om totalt 53 miljoner kronor som har försvunnit, skriver Aftonbladet. Oftast handlar det om så kallade binära optioner, något som Finansinspektionen starkt avråder från.

– Det är väldigt många som inte vet vad en binär option är för någonting men det är som att spela på lotto. Men det är nog troligare att du vinner på lotto, säger Lotta Mauritzson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS