News55

Samåkning: Därför är grönt skönt – och billigt

Samåkning
Samåkning har blivit allt populärare, men åsikten om dess syfte glider isär. (Foto: Christine Olsson / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

Samåkning har blivit populär och kommit i gång på riktigt över stora delar av Sverige. Nu kan du också boka in dig på långa sträckor vilket både du och naturen tjänar på – dessutom spar du in på kostsamma utgifter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Delar man bil med en kollega i stället för att åka i varsin bil minskar utsläppen för resan med nästan 50 procent.

Två flugor i en smäll som gör gott för både miljön och plånboken. Därtill kan det bli trevligt. Det är lite socialt och man kan lära känna nya människor “på vägen”.

Säkerligen uppstår också krystade tystnader under vissa samåk, men det kan det vara värt, eller hur? Det gemensamma intresset är miljön, vilket är ett bra högvattenmärke.

En nationell undersökning från SOM-institutet, med 6 726 svarande, visar samtidigt att samåkning handlar om personlighet och värderingar, inte minst om status och inte främst om miljö och klimat.

Växt till en folkrörelse

Den ideella föreningen Skjutsgruppen bildades av Mattias Jägerskog för att vidareutveckla initiativet till samåkning som dessförinnan funnits några år. Nu har föreningen vuxit och intresset ökar.

Göteborg Stad och Västra Götalandsregionen blev intresserade när de hörde talas om Skjutsgruppen och hjälpte till att finansiera en digital plattform för samåkning. Bilägare kan anmäla rutter och antal lediga sittplatser samt datum för planerade resor, skriver Dagens Nyheter.

När någon anmäler intresse för samåkning, skickas automatiskt ett sms till bilföraren. Snabbt och snyggt. Det funkar effektivt.

ANNONS

“Men det fungerar inte bara med digitalt verktyg för att få folk att samåka. Det har aldrig funkat, utan det handlar om att få till en beteendeförändring”, säger Mattias Jägerskog, grundare.

ANNONS

Så fungerar det

Skjutsgruppen är en allmännyttig ideell förening med syftet att främja miljövänligare resande genom samåkning.

Gruppen startades 2007 som ett initiativ av privatpersoner och fyra år senare bildades föreningen Skjutsgruppen som har drygt 80 000 medlemmar. Genom sitt nätverk av samåkande föreningar där Svenska Turistföreningen, Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen ingår – uppgår antalet privatpersoner till runt 590 000.

Skjutsgruppen samarbetar dessutom med Vinnova, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Umeå kommun, Borås Stad med flera.

Läs också:

Status och inte miljö bakom bilpooler. Dagens PS

Är bildelning ett alternativ för dig? Dagens PS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS