News55

Sänkt premiepension till följd av lägre förskottsränta

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 nov. 2017

Är du en av de som har valt fondförsäkring i premiepensionen? I så fall kan du på kort sikt få lägre premiepension då Pensionsmyndigheten sänker den så kallade förskottsräntan, det skriver Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den så kallade förskottsräntan som nu Pensionsmyndigheten ska sänka innebär att den som pensionerar sig får ut ett förskott på den avkastning som personens premiepensionspengar förväntas ge. Under förra året sänkte man förskottsräntan för den traditionella försäkringen från 3,0 till 1,75 procent och nu gör man detsamma med fondförsäkringen, skriver Privata Affärer.

– Det handlar bland annat om att dagens låga räntor förväntas förbli låga under lång tid framöver vilket gör att prognosen för framtida avkastning skrivs ned. Detta gör att även förskottet på samma förväntade avkastning måste sättas lägre, säger Erland Ekheden, chefaktuarie på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

      LÄS MER: Höj din pension med två lätta knep

Flera placeringsalternativ

För dig som ska gå i pension finns två alternativ till hur du kan förvalta sina premiepensionspengar. Antingen har du kvar pengarna i fonder eller så satsar du på en traditionell försäkring och låter Pensionsmyndigheten förvalta ditt kapital. Oavsett vilket alternativ du väljer är de kopplade till förskottsräntan. Anledningen till att Pensionsmyndigheten sänker förskottsräntan är för att avkastningen förväntas bli lägre.

En nybliven pensionär som är 65 år får i genomsnitt ut drygt 1000 kronor i månaden i premiepension. Den sänkta förskottsräntan påverkar nyblivna pensionärer mest med drygt 130 kronor lägre utbetalning månadsvis, en sänkning med 13 procent, skriver Privata Affärer.

Samtidigt innebär den lägre förskottsräntan endast en lägre pension på kort sikt.

– Vi har som mål att premiepensionen ska behålla köpkraften, och att den därför bör öka med åtminstone cirka två procent per år. En sänkt förskottsränta ger lägre utbetalningsbelopp nu men leder till en högre ökningstakt framöver, avslutar Erland Ekheden.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS