News55

SBAB ändrar kritiserade regler efter att äldre nekats bolån

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 11 aug. 2017

SBAB har anklagats för åldersdiskriminering då man schablonmässigt räknat ner den beräknade inkomsten för bolåntagare över 59 år. Efter påtryckningar från bland annat Diskrimineringsombudsmannen svänger nu banken, rapporterar SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare rapporterat om SBAB som anklagats för åldersdiskriminering i samband med bolån. Efter påtryckningar från bland annat Diskrimineringsombudsmannen svänger nu banken och erkänner att kunder har hamnat i kläm, det rapporterar SvD.

– Kunder har blivit orättvist behandlade, säger Klas Danielsson, vd på SBAB, till SvD.

I början av maj hamnade ärendet SBAB på DO:s bord för granskning. Kritiken handlade om att banken – till följd av ett nytt EU-direktiv – har använt sig av en nyligen införd schablonregel om förväntad inkomst. I schablonen utgick man från att en löntagares inkomst förväntades reduceras med 30 procent när personen gick i pension, vilket har lett till att äldre som har velat teckna bolån inte har fått det, skriver SvD.

      LÄS MER: SBAB anklagas för åldersdiskriminering vid lån

Det EU-direktiv som gett upphov till SBAB:s omstridda schablonregel tvingar våra kreditinstitut att anpassa sig till en potentiell låntagares framtida inkomstförändringar, bland annat pensionen.

Klas Danielsson tycker att anpassningen till de nya reglerna har varit svår.

– När vi implementerade den här schablonregeln så strävade vi lite för mycket efter att skapa en digital, snabb och enkel process, säger han till SvD.

“Kunder hamnar i kläm”

ANNONS

– Efter ett antal månader kom vi fram till att det här inte var bra helt enkelt, att det är kunder som hamnar i kläm och inte blir rättvist behandlade.

Och från och med tisdag kommer schablonregeln vara ett minne blott. Istället återgår SBAB till bankens förra system med individuella kreditbedömningar. De kommer även att utöka sin personalstyrka.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS