När räntan på ditt sparkonto inte ger någon vidare avkastning på ditt sparkapital kan ett alternativ vara att spara i fonder, men hur funkar det?
Guide: Lär dig spara i fonder
Mest läst i kategorin
Fonder kan få dina pengar att växa utan att du behöver göra någonting, de är som en kompott av olika aktier, förklarar daytradern Patricia Hjärtner, på Hjärtner & Partner, för Femina.
Sprider riskerna
Fondsparande innebär generellt en lägre risk än att spara i aktier som du köper från ett enskilt företag eftersom en fond investerar i aktier från flera olika bolag.
“I och med att du genom att spara i fonder har investerat i aktier från flera olika företag, sprider du ju riskerna på ett helt annat sätt än om du handlar med renodlade aktier”, säger Patricia Hjärtner till Femina.
Fonder är dock inte det smartaste valet om du vill ha snabba pengar. Investering i fonder är långsiktig, du sparar i varje månad och över tid kan din investering eventuellt öka.
Senaste nytt
Fondförvaltningsavgift
Om du vill börja spara i fonder har bankerna ofta färdiga fondpaket, men du kan också ta hjälp av en rådgivare.
Patricia Hjärtner påtalar att det är viktigt att ha koll på fondförvaltningsavgifterna eftersom rådgivare alltid tar ut en avgift för att jobba med sina fonder.
Förvaltningsavgiften kan variera beroende på hur mycket förvaltaren tar i förvaltningsarvode och den täcker förvaltning, analyser av marknaden samt administration och förvaring av fonderna.
“Bara för att en fond har en låg förvaltningsavgift innebär det inte alltid att det är det bästa valet. Det kan ofta vara värt pengarna att investera i en fond med lite högre förvaltningsavgift”, säger Patricia Hjärtner till Femina.
Kolla tidigare avkastning
Fonder förvaltas av olika fondbolag och det är de som bestämmer vilka värdepapper som fondförvaltaren ska investera i.
Det innebär inte att du måste låta din rådgivare agera helt på eget initiativ. Du kan säga till om du exempelvis bara vill spara i etiska eller klimatsmarta fonder.
Innan du bestämmer dig för en fond bör du ta reda på vilken avkastning den gett tidigare, men det är så klart ingen garanti för framtida avkastning.
Investeringssparkonto
När du ska börja fondspara kommer du stöta på investeringssparkonto, ISK. Det är ett konto som infördes 2012 för att underlätta för privatpersoner att handla med aktier och fonder.
Med ett ISK slipper du varje år deklarera varje enskild aktie- och fondtransaktion på en K4-blankett. I stället betalar du en schablonskatt på den totala summan på ditt ISK-konto.
Du måste dock inte ha ett ISK utan kan i stället ha ett aktie- och fondkonto, men det kräver mer administrativt arbete.
Med ett sådant konto behöver du bara betala skatt när du har gjort en vinst och det behöver du redovisa varje gång du deklarerar, skriver Femina.
Det skakar fortfarande svenska fondsparare
Det här gav fondspararna stora skälvan och det är uppenbart att de inte glömt vad som hände och därför ratar dessa fonder.
ANNONS
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.