News55

Guide: Lär dig spara i fonder

En man sitter i telefon och tittar på aktieutveckling på datorn. Fonder förvaltas av olika fondbolag och de bestämmer vilka värdepapper fondförvaltaren ska investera i
Fonder förvaltas av olika fondbolag och de bestämmer vilka värdepapper fondförvaltaren ska investera i. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

När räntan på ditt sparkonto inte ger någon vidare avkastning på ditt sparkapital kan ett alternativ vara att spara i fonder, men hur funkar det?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fonder kan få dina pengar att växa utan att du behöver göra någonting, de är som en kompott av olika aktier, förklarar ­daytradern Patricia Hjärtner, på Hjärtner & Partner, för Femina.

Sprider riskerna

Fondsparande innebär generellt en lägre risk än att spara i aktier som du köper från ett enskilt företag eftersom en fond investerar i aktier från flera olika bolag.

“I och med att du genom att spara i fonder har investerat i aktier från flera olika företag, sprider du ju riskerna på ett helt annat sätt än om du handlar med renodlade aktier”, ­säger Patricia Hjärtner till Femina.

Fonder är dock inte det smartaste valet om du vill ha snabba pengar. Investering i fonder är långsiktig, du sparar i varje månad och över tid kan din investering eventuellt öka.

ANNONS

Fondförvaltningsavgift

Om du vill börja spara i fonder har bankerna ofta färdiga fondpaket, men du kan också ta hjälp av en rådgivare.

Patricia Hjärtner påtalar att det är viktigt att ha koll på fondförvaltningsavgifterna eftersom rådgivare alltid tar ut en avgift för att jobba med sina fonder.

ANNONS

Förvaltningsavgiften kan variera beroende på hur mycket förvaltaren tar i förvaltningsarvode och den täcker förvaltning, analyser av marknaden samt administration och förvaring av fonderna.

“Bara för att en fond har en låg förvaltningsavgift innebär det inte alltid att det är det bästa valet. Det kan ofta vara värt ­pengarna att investera i en fond med lite ­högre förvaltningsavgift”, säger Patricia Hjärtner till Femina.

Kolla tidigare avkastning

Fonder förvaltas av olika fondbolag och det är de som bestämmer vilka ­värdepapper som fondförvaltaren ska investera i.

Det innebär inte att du måste låta din rådgivare agera helt på eget initiativ. Du kan säga till om du exempelvis bara vill spara i etiska eller klimatsmarta fonder.

Innan du bestämmer dig för en fond bör du ta reda på vilken avkastning den gett tidigare, men det är så klart ingen garanti för framtida av­kastning.

Investeringssparkonto

När du ska börja fondspara kommer du stöta på investeringssparkonto, ISK. Det är ett konto som infördes 2012 för att underlätta för privatpersoner att handla med aktier och fonder. 

ANNONS

Med ett ISK slipper du varje år deklarera varje enskild aktie- och fondtransaktion på en K4-blankett. I stället betalar du en schablonskatt på den totala summan på ditt ISK-konto.

Du måste dock inte ha ett ISK utan kan i stället ha ett aktie- och fondkonto, men det kräver mer administrativt arbete. 

Med ett sådant konto behöver du bara betala skatt när du har gjort en vinst och det behöver du redovisa varje gång du deklarerar, skriver Femina.

Det skakar fortfarande svenska fondsparare

Det här gav fondspararna stora skälvan och det är uppenbart att de inte glömt vad som hände och därför ratar dessa fonder.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS