News55

Sparekonom: Så kan du tjäna extra pengar

Gapet mellan rika och fattiga växer
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 08 nov. 2023

Kanske vill du tjäna lite extra pengar vid sidan om ditt jobb. Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet delar med sig av sina bästa tips.

ANNONS
ANNONS

– Drömmen för många är ju att uppnå en passiv inkomst, det vill säga en återkommande inkomst som trillar in utan att man behöver lägga tid eller energi på det, säger Frida Bratt till Nyheter24 men tillägger:

– Det är dock lättare sagt än gjort, och krävs kanske att man har någon form av kapital från början. Krasst uttryckt är det enklare att tjäna pengar om man redan har pengar. 

Den som har en summa pengar att avvara kan exempelvis ge sig in på börsen.

– Om man investerar i aktier exempelvis kan man få pengarna att växa via kursuppgångar och utdelningar, och dessa kan sedan återinvesteras, vilket resulterar i en sorts ränta på ränta-effekt, säger Frida Bratt. 

Hyra ut rum

En annan passiv inkomst, som Frida Bratt lyfter fram, är möjligheten att hyra ut en bostad eller enskilda rum.

– Men då krävs det förstås att man har en bostad att hyra ut. Har man inte lyxen att bo på annan plats, exempelvis om man har en sommarstuga att hyra ut, så kanske det handlar om att hyra ut ett rum istället. Då kan du se till att dina räntor och amorteringar delvis täcks, säger hon till Nyheter24.

Men det gäller att sätta sig in i vad som gäller när det kommer till uthyrning.

ANNONS

– En inneboende får man ha utan hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd, om du också bor i bostaden det vill säga. Bor du inte själv i bostaden är det andrahandsuthyrning och då gäller andra regler. Tänk också på att det finns regler för hur hög hyra du får ta ut. Tar du ut för mycket kan det anses vara oskäligt, förklarar Bratt. 

ANNONS

Passa djur och sälja saker

Något annat som kan ge en extra slant är att ställa upp som dagmatte eller daghusse åt de som behöver hjälp med hundpassning. Eller att försöka att sälja något.

– Är du duktig på att hitta föremål på loppisar och auktioner? De kanske går att sälja vidare. Tycker du det är kul att göra egna smycken, sticka, koka marmelad eller baka bröd? Det kan vara något som är av värde för andra, säger hon.

Frida Bratt konstaterar också att skalbara affärsmodeller är hett eftertraktade.

– Alltså att du kan sälja en produkt om och om igen utan att behöva lägga ned mer tid eller pengar på det. Kanske skriva en e-bok som säljs om och om igen, eller varför inte en online-utbildning eller app, tipsar hon.

Det är dock viktigt att ha koll på skattereglerna om man skaffar sig en sidoinkomst.

– Till att börja med får du tjäna under 22 208 kronor per år utan att betala skatt. Men sedan säger reglerna lite olika om hur du ska skatta på olika inkomster, förklarar Frida Bratt och fortsätter:

ANNONS

– Om du exempelvis hyr ut din bostad så får du göra det skattefritt upp till 40 000 kronor och hyr du ut småhus får du göra avdrag med 20 procent av hyresintäkten.

Om man har en inkomstbringande hobby, som att till exempel sticka mössor eller måla tavlor får man skatta för vinsten som inkomst av tjänst.

Då behövs firma

– Men om du vill sälja saker på loppmarknader och det är saker du haft för personligt bruk ska du bara skatta för den del som överstiger 50 000 kronor på ett år och det i inkomstslaget kapital. Vill du sälja lite saker på Tradera då och då och inte kommer upp i över 50 000 kronor så behöver du alltså inte skatta. 

– Men om du regelbundet köper in saker för att sälja på loppmarknader så ska du skatta för inkomst av näringsverksamhet. Då behövs också ett eget företag, till exempel enskild firma. Man kan säga att det är regelbundenheten som avgör hur du ska skatta, säger Frida Bratt till Nyheter24.

Det är även klokt att stämma av med sin ordinarie arbetsgivare så sidoinkomsten på inte något sätt krockar med det vanliga arbetet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS