News55

SPF om slopade avgiften för cellprovtagning: "Åldersdiskriminering"

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 19 sep. 2017

Under tisdagen beslutade regeringen och Vänsterpartiet att det från och med årsskiftet ska bli avgiftsfritt att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer. Men den slopade avgiften gäller bara kvinnor upp till 64 år. – Det här är ingenting annat än åldersdiskriminering, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt den överenskommelse som Vänsterpartiet och regeringen har enats om kommer screening för livmoderhalscancer, med gynekologisk cellprovtagning, vara avgiftsfri från och med årsskiftet, det beslutades under tisdagen.

Samtidigt gäller den slopade avgiften bara kvinnor mellan 23 och 64 år, något som pensionärsorganisationen SPF Seniorerna ställer sig mycket kritisk till.

      LÄS MER: Cellprov blir gratis för alla kvinnor

“Man slutar inte drabbas av cancer bara för att man fyller 65”

– Det här är ingenting annat än åldersdiskriminering. Man slutar inte drabbas av cancer bara för att man fyller 65. Vi skulle vilja att åldersgränsen togs bort helt, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna, till News55.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen baseras beslutet på statistik och rekommendationer från Socialstyrelsen. Samtidigt som 24 procent av de som drabbas av livmoderhalscancer är fyllda 65 år och 63 procent av de som dör av livmoderhalscancer är 65 år och äldre, enligt statistik från Socialstyrelsen som SPF Seniorerna har tittat närmare på.

– Det finns inte tillräckligt med forskning som stödjer att en högre åldersgräns gör någon nytta. Samtidigt finns det inte heller någon forskning som stödjer tesen att det inte skulle göra nytta, säger Anna Eriksson.

Detta är dock ingenting som regeringen kan ta närmare hänsyn till, menar socialminister Annika Strandhäll (S).

ANNONS

– Regeringen gör ingen egen medicinsk eller hälsoekonomisk bedömning, utan beslutet kopplas till Socialstyrelsens nationella rekommendationer. Det är de som måste göra den typen av bedömningar om vilka intervaller och åldersgränser som bör göras i screeningprogram, kommenterar Annika Strandhäll till News55 och fortsätter:

– Satsningen innebär att cellprov i de intervall och åldersgrupper som rekommenderas av Socialstyrelsen i det nationella screeningprogrammet för livmoderhalscancer kommer att vara avgiftsfria från och med 2018.

      LÄS MER: Svenskt prostatacancertest blir tillgängligt i Europa

“Ingen ska behöva avstå av ekonomiska skäl”

I dag erbjuds drygt 2,6 miljoner svenska kvinnor mellan 23 och 64 år gynekologiskt cellprov för screening för livmoderhalscancer. I vissa landsting är provtagningen redan gratis medan det i andra kostar upp till 200 kronor. Syftet med den slopade avgiften är att uppmuntra fler kvinnor att testa sig. “Ingen ska behöva avstå av ekonomiska skäl”, skriver Annika Strandhäll (S) i pressmeddelandet.

– De säger att ingen ska behöva tänka på om de har råd att göra ett cellprov, men vilka är det egentligen som har sämst ekonomi? Jo, kvinnor över 65 år, säger Anna Eriksson.

Denna kritik är ingenting som Annika Strandhäll vill kommentera.

– Regeringen gör inga egna medicinska bedömningar, utan kopplar satsningen till Socialstyrelsens nationella rekommendationer, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Frågor om åldersgränsen får ställas till Socialstyrelsen.

Satsningen beräknas kosta 141 miljoner kronor om året och träder i kraft vid årsskiftet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS