News55

Tesla sparkar folk – och toppchefer avgår

Artikelbild
En av Teslas fabriker i Kalifornien, USA. (Foto: Ben Margot)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Över tio procent av Teslas personalstyrka får gå i samband med nedskärningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Två av Teslas höga chefer – Drew Baglino och Rohan Patel – klargör att de lämnar bolaget omedelbart.

Nedskärningarna meddelades genom ett internt brev som skickats ut av grundaren Elon Musk.

Uppgifterna kommer genom branschsajten Electrek som tagit del av Musks informationsbrev.

“Det finns ingenting jag hatar mer än detta men det måste göras. Det här kommer göra oss smidiga, innovativa och hungriga inför nästa tillväxtcykel”, skriver Musk.

Ingen exakt siffra

Sajten har ingen exakt siffra på hur många som berörs men företaget hade vid årsskiftet cirka 140 000 anställda, vilket skulle betyda att mer än 14 000 nu får gå.

Musk själv nämner siffran 10 procent globalt i sitt meddelande.

“Under de senaste åren har vi vuxit med ett flertal fabriker runtom i världen. Med den kraftiga tillväxten har det blivit dupliceringar av arbetsroller inom vissa områden. Genom att vi nu förbereder företaget på nästa tillväxtfas är det extremt viktigt att varje aspekt av företaget granskas för att få till kostnadsreduktioner och ökad effektivitet”, skriver Musk.

ANNONS

I samband med nedskärningarna har Drew Baglino, en av bolagets ledande tekniska chefer, och Rohan Patel, som leder Teslas affärsutveckling, sagt upp sig, bekräftar de på X.

Elon Musk har svarat på bådas inlägg med att tacka för allt de har gjort för Tesla – “Mycket uppskattat”, skriver han.

Kina en utmaning

Beskedet om nedskärningarna är ännu ett i raden av dystra sådana för Tesla. I samband med senaste marknadsuppdateringen meddelade bolaget att man inte når upp till marknadens försäljningsprognos. Även om Tesla inte redovisar försäljningen per region, skriver Electrek att just den kinesiska marknaden tros vara extra utmanande med en rad inhemska bilmärken som nu konkurrerar på elbilsmarknaden.

Tesla släpper nästa kvartalsrapport den 23 april. Analytiker förväntar sig en en vinst på 50 cent per aktie, ned från 85 cent samma period föregående år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS