News55

Välja elavtal själv – spara tusenlappar

En elkontakt med ett litet plasthus på. Den som väljer sitt elavtal och undviker att få ett anvisat avtal kan tjäna flera tusen kronor om året
Den som väljer sitt elavtal och undviker att få ett anvisat avtal kan tjäna flera tusen kronor om året. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Den som inte själv väljer ett elavtal får ett så kallat anvisat avtal, under sommaren ökade antalet passiva kunder som fick sådana avtal rejält och det kan bli dyrt för dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Låga elpriser verkar ha fått många att slappna av och bli så kallade soffliggare, passiva elkunder som inte väljer sina elavtal, det skriver TV4.

Vi har en vikande konjunktur som har lett till minskad efterfrågan på el och det kan vara en orsak till att många inte tänker på vad deras el kostar.

Kan bli 12 000 om året

Enligt jämförelsetjänsten Elskling kan cirka 400 000 svenskar få en högre elräkning på grund av att de inte har valt sina elavtal.

Åsa Hauer, affärsområdeschef på Elskling, säger att det finns pengar att spara genom att vara en aktiv elkund och själv välja sitt avtal.

“Det kan vara uppemot 40 procent, vilket motsvarar 12 000 kronor per år. Jag tänker att det är onödigt att spendera mer för samma el”, säger hon till TV4.

Hittills i år har villaägare i elområde 3 tjänat mest på att välja sina elavtal eftersom skillnaden med de anvisade elavtalen varit störst där. Både Stockholm och Göteborg ingår i det elområdet.

Enligt elhandelsbolaget Bixias höstprognos väntas inga dramatiska prisförändringar under den närmaste tiden.

ANNONS

Elpriset lägsta på 24 år – kan bli ännu billigare

Åtta öre. Så lågt har inte elpriset legat under en månad sedan år 2000. Det ser också i nuläget lovande ut inför hösten och vintern.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS