News55

Utmaning: Kan Sveriges politiker leva på en pensionärs inkomst?

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 08 maj 2017

I dag startar SPF Seniorernas så kallade Pensionsutmaning där fyra politiker ska försöka att leva på en genomsnittlig pensionärs inkomst under en vecka. – Det handlar om att förstå hur svårt det är att leva på nästan ingenting, säger Lotten Sunna från Feministiskt Initiativ, en av deltagarna, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Här är mitt kuvert och innehållet, 609 kronor som ska räcka till 3 mål mat om dagen + resor + alla aktiviteter och utmaningar jag kommer att få. Bara att få kuvertet har satt igång många tankar hos mig.”

Det skriver Lotten Sunna, socialförsäkringspolitisk talesperson för Feministiskt Initiativ, på sin blogg. Lotten Sunna är en av fyra politiker som deltar i SPF Seniorernas Pensionsutmaning där svenska politiker under en vecka ska leva på en genomsnittlig pensionärs inkomst.

“Läget för Sveriges pensionärer är så katastrofalt dåligt”

– Detta är en av Feministiskt Initiativs största frågor eftersom läget för många av Sveriges pensionärer är så katastrofalt dåligt och bara blir sämre. Det kräver både akuta och långsiktiga åtgärder. Jag har jobbat med de här frågorna i flera år men det är en helt annan sak att prova på att leva det här livet själv, säger Lotten Sunna till News55.

Förutom Sunna har tre andra politiker antagit SPF:s utmaning: Anders W Jonsson (C), gruppledare riksdagen, Jakob Forssmed (KD), tillförordnad partiledare och Johan Forssell (M), vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet. Alla har fått varsitt kuvert med en veckas nettopension som ska räcka till all mat och fritid. SPF Seniorerna har dragit av för bland annat fasta kostnader som hyra, el, hygien och tandvård.

Deltagarna ska även dokumentera hur det går genom att svara på frågorna “Vad har du ätit i dag och vad har du gjort?”, “Vilken utmaning fick du via sms, hur agerade du?” och “Har du avstått ifrån att göra något idag?”

Lotten Sunna har räknat ut att hon kan spendera drygt 85 kronor om dagen, men dessutom kommer deltagarna att varje dag få olika utmaningar som de måste lösa. Utmaningar som väcker många tankar, berättar Lotten Sunna.

Utmaningar ställer ekonomin på sin spets

ANNONS

– I dag fick vi vår första utmaning –  ett sms där det stod att vi ska spara pengar till en födelsedagspresent till vårt barnbarn i Skåne. Dels är det ju biljetten som kostar en hel del, men sedan undrar jag hur jag ska ha råd med en present. Jag skulle kunna vara kreativ och göra en present själv, men tycker en sjuåring verkligen att det är roligt? Kanske skulle mitt barnbarn tycka att man kan förvänta sig mer av mormor eller farmor?

Lotten Sunna fortsätter.

– Alla har olika förståelse för pengar. Vad skulle det göra med mig? Är det rimligt att jag ska kunna kräva att mitt barnbarn ska förstå att jag är fattigpensionär? Skulle jag kunna berätta det, eller skulle jag skämmas? Jag vet inte. Den här typen av insikter är helt nya för mig.

Redan första dagen är det flera saker som Lotten har fått räkna bort för att hon inte kommer att ha råd. De sedvanliga fyra till fem kopparna kaffe om dagen har till exempel reducerats. Godisbiten efter lunchen likaså, och så får hon sluta använda linser.

“Jag ifrågasätter allt just nu”

– Igår kväll när vi käkade middag hemma med barnen tände jag ljus vid bordet för att jag tycker att det är mysigt. Genast tänkte jag på om det är något som måste gå bort. Det var samma sak när jag tog in tulpaner som jag planterade förra året. Jag undrade om jag skulle ha råd att köpa några tulpanlökar. Jag ifrågasätter allt just nu.

– Jag förstår att det tyngsta är när man inte kan köpa nya glasögon eller inte kan laga sina tänder, men redan nu har jag upptäckt hur jobbigt det är att ta bort de där små ljusglimtarna i vardagen. På söndag ska jag ha brunch hemma för några Fi-kvinnor och jag vet inte om jag kommer att ha råd att bjuda dem på något annat än havregrynsgröt. Jag får ta det dag för dag.

Kritiska reaktioner

ANNONS

Enligt Lotten Sunna har Pensionsutmaningen väckt många reaktioner hos allmänheten, och vissa som har hört av sig har varit provocerade, framför allt för att utmaningen endast pågår under en vecka.

– Jag fattar att folk är kritiska. Det är ju en helt annan sak att leva det här livet år ut och år in, men även om det handlar om en kort tid vill jag försöka tänka längre än en vecka, och lyssna på människors reaktioner och berättelser.

– För mig handlar det inte om att visa vilken fena jag är på att leva billigt. Poängen är att förstå hur svårt det är att leva på nästan ingenting och att lyfta frågan, avslutar Lotten Sunna.

    FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS