News55

"Vi ogillar kungafjäsk" - Fler överklaganden om lekplatsgåvan till prins Oscar

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 maj 2016

Republikanska föreningen fortsätter överklaga varje beslut om kommunalbidrag till lekplatsen som är tänkt att bli en gåva till prins Oscar och vars prislapp ligger på en miljon kronor. – Royalism och kungafjäsk ska inte bekostas med skattebetalarnas pengar, säger Jonas Wikström, kampanjombudsman vid Republikanska föreningen, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SKÅNE. Republikanska föreningen i Skåne fortsätter överklaga överallt där kommuner beslutar om att bidra till prins Oscars dopgåva – en lekpark för en miljon kronor.

– Det är inte en kommunal uppgift att uppmärksamma kungahuset och det är viktigt att vi får detta prövat hos förvaltningsrätten, säger Jonas Wikström, kampanjombudsman vid Republikanska föreningen, till News55.

– Royalism och kungafjäsk ska inte bekostas med skattebetalarnas pengar, gillar man kungen får man göra det på sin fritid.

      LÄS MER: “Jädra Oscar! Här tappar Daniel tråden – skyller på lillprinsen”

Landshövdingens initiativ

Det är Skånes landshövding Margareta Pålssons initiativ om en gåva till prinsen i form av en naturlekplats i nationalparken Söderåsen, som fått Republikanska föreningen att på löpande band skicka in överklaganden till förvaltningsrätten i Malmö.

      LÄS MER: Datumet bestämt – då döps lillprinsen

Besluten i Ängelholm, Svalöv, Trelleborg och Ystad om att skänka pengar har överklagats av medlemmar i Republikanska föreningen. Ystads kommun har exempelvis beslutat att skänka 10 000 kronor för att parkleken ska bli möjlig och det målet är redan på väg att behandlas i förvaltningsrätten.

ANNONS

– Vi får se hur det går, säger Jonas Wikström, och menar att han inte blir förvånad om Skåne lyckas skrapa ihop en miljon för att idén om lekplatsen ska bli verklighet.

      LÄS MER: Grattis Victoria! Även ärkerepublikaner borde stämma in i hyllningskören

Vas eller blomma mer acceptabelt

– Förvaltningsrätten kan inte stoppa pengarna, däremot kan de yttra sig om det är rätt eller fel av kommunerna att skänka dessa summor.

      LÄS MER: Republikanska föreningen ber om pengar inför kunglig födsel

Om förvaltningsrätten anser att det är fel av kommunerna att skänka skattepengar till “Prins Oscars naturlek” som det är tänkt att lekplatsen ska heta, blir det en viktig pekpinne för framtiden, menar Jonas Wikström, och vill poängtera att dopgåvor givetvis kan vara okej – inom vissa ramar.

– Man kan ju acceptera om folk vill skänka en vas eller en blomma. Ett gratulationskort kanske.

      LÄS MER: ”Välkommet om hovet hjälper till att lösa den akuta bristen på boenden”

ANNONS

“Har fått allt om bakfoten”

Flera skånekommuner har sagt nej till att vara med på dopgåvan och Margareta Pålsson skriver i ett blogginlägg att hon nu även välkomnar bidrag från företag. Hon kommenterar också Republikanska föreningens reaktioner och menar att de fått allt om bakfoten:

“De väljer att vantolka ordet gåva. Det här är en symbolisk gåva”, skriver hon bland annat och menar att investeringen är förhållandevis liten.

“I mina ögon är det väl använda skattemedel. Det är definitivt bättre än att lägga pengarna på en personlig gåva, som prins Oscar kanske vare sig behöver eller använder.”

      LÄS MER: Löfvens brev till 11-åring som ifrågasätter kungens pengar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS