News55
Detta är en sponsrad artikel

Förlängde kräftorna livet på pappa...?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 23 apr. 2017Publicerad: 23 apr. 2017

Undernärda äldre - det har varit veckans seniorsnackis. Varför svälter många gamla? Vi får inte glömma vårt eget ansvar. Här är berättelsen om hur jag möjligen förlängde livet på pappa - med kräftor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialstyrelsen har ju slagit larm om att 40.000 svenska gamlingar är undernärda, och 100.000 riskerar att bli det. Här på News55 förslog jag några åtgärder i söndagens krönika:

http://www.news55.se/kronikor/sa-gor-vi-seniormaten-battre/

Men jag glömde en sak: vårt eget ansvar.

Visst har de flesta av oss någon eller några äldre som skulle behöva lite gastronomisk peppning eller praktisk hjälp? Få lite tips, få hjälp att handla, bjudas på en matbit.

Jag vill verkligen inte påstå att jag är bättre än andra på det, men mamma och pappa var det. Högst upp i huset på Luntmakargatan bodde en mycket gammal farbror, som varken kunde eller ville laga mat och som uppenbarligen inte hade någon anhörig som hjälpte honom. Så flera gånger i veckan kommenderades jag upp till fabrorn med en tillbringare soppa, ett fat korvgryta eller nåt annat hemlagat. En sommar , när vi varit på landet ett par veckor, var han borta. Det sas att han svalt ihjäl; jag vet inte säkert.

Maten är ju den sista livlinan. Och kanske den största glädjen på gamla dar. En dag när pappa var gammal och mycket dålig, åkte jag över till honom med några rensade färska svenska kräftor, en liten burk med klor och stjärtar. Det var det bästa han visste i hela världen. Han var närmast medvetslös men kände kräftdoften, slog upp ögonen och tuggade i sig delikatesserna. För första gången på mycket länge log han, ja rentav strålade. Och samma dag var han på benen igen, vilken absolut ingen hade trott. Han levde i ett par år till.

Nå – det kanske inte var kräftornas förtjänst, men jag kunde inte undgå att se hur lite god mat hjälpte till att sätta sprutt på livsandarna…

Vi kan hjälpas åt så gott det går. Ingen ska behöva vara undernärd i Sverige 2017!

ANNONS

 

 

ANNONS