News55
Detta är en sponsrad artikel

Fortfarande svampsäsong (om du har tur...)

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 08 nov. 2021Publicerad: 08 nov. 2021

Den klassas som "utomordentlig matsvamp" - den svarta trumpetsvampen. Och den går fortfarande att plocka, om man har tur att hitta den!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland fallna höstlöv stod de i grupper, på ett ställe som jag fått tips om (tack Irma), annars hade jag omöjligt sett dem. Lite fuktiga efter en nollgradig natt, men lätta att torka.

Och vilken använbar svamp! Jag fick en laddning tidigare i höst, och den räckte i evigheter: som knaprigt smörstekt, gräddstuvad, i sås och soppa, bland annat. Den blev också väldigt god i en korv- och rotfruktsgryta. I småbitar gav den läcker smak och färg åt hela anrättningen.

Så här ungefär: koka bitar av brysselkål, jordärtskockor, lök, morot och andra rot- och grönsaker i kycklingbuljong. Strimla trumpetsvampen fint och låt den koka med, buljongen får en tydlig och kraftig skogs- och umamismak. Tillsätt småbitar av falukorv eller kyckling och på slutet finstrimlad purjolök. Klipp över persilja och servera med ostmacka. Härlig höstmat!

Den svarta trumpetsvampen håller sig länge i kylskåpet. Till sist har den “självtorkat” och blir läcker frasig i stekpannan. Dryg är den också, ett par nävar räcker långt.

Hoppas att du har tur på årets sista svamputflykt!

ANNONS