Glöm Stureplan och åk ångbåt, ungar!

Sex timmars resa i går. Till Gran Canaria? Nej - till Norrtälje. Med sill och ångbåtsbiff och roslagspunsch. Med några av skärgårdens 30.000 öar och skär utanför matsalsfönstret. Och jag vill inte byta en enda kobbe mot Kanarieöarna.

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Det var knappt halvfullt på ångbåten Blidösund i fredags. Vi som åkte hela sträckan Skeppsbron-Norrtälje var bara ett par dussin. Nästan inga ungdomar. Fattar de inte vilken sällsam upplevelse det är att tuffa genom världens vackraste skärgård och äta klassikerna smör, ost och sill och sen en mör ångbåtsbiff?

Ungarna måste lära sig! Så fort hon kan tugga ska jag tammetusan ta med lilla Penny, än så länge bara två månader gammal, på en gourmettur på Ålands hav. Farfar bjuder.

002

Ångbåtsbiff – mmm…

Den här gången var vi sex pigga gubbar som smorde kråset. Alla njöt. Och ingen la sig i vilka snapsvisor vi sjöng.

Efter maten kikade jag in i köket. En långsmal, trång, liten lokal längs ena fartygssidan. Och kocken var med rätta mäkta stolt över de egna sillarna och den eviga ångbåtsbiffen. Särskilt vurmade han för varianten skyffelbiff, en rätt som nog inte finns nån annanstans.

Den görs på biffkött som marineras och sen lagas på glödande kol i båtens ångpanna och bärs in på en skyffel av eldaren själv. Det låter som om man måste prova den nästa gång.

Har man tur får man stanna i matsalen över tredje sittningen och ta en punsch från Norrtelje Bryggeri till kaffet medan augustimörkret sänker sig över öar och fjärdar.

I Norrtälje väntar nattbussar till Stockholm. Om man inte vill stanna över i denna lilla pärla i hjärtat av Roslagen, det finns ett bra hotell med nattöppen servering 50 meter från båten, bland annat. I fredags var det full rulle där ännu vid midnatt. Norrtäljeborna är bra på att partaja.

Ungar: glöm Stureplan ett tag och ta ångbåten ut i den riktiga världen!

003

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons