News55
Detta är en sponsrad artikel

Janssons frestelse som paj - SÅ gott!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 15 maj 2018Publicerad: 15 maj 2018

Janssons frestelse är ju bara SÅ gott! Nu har jag provat en ny variant: Jansson i pajform. Alldeles utsökt - här kommer receptet!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag har en Facebook-kompis i den lilla byn Nornäs i Älvdalen i norra Dalarna. Hon heter Vivianne och är fenomenal på att baka. Hennes mazariner är himmelska. På besök i Stockholm nyligen hade hon med sig några janssonpajer, en liten delikatess som hon uppfunnit alldeles själv. Lätt att göra, häng med här, det är ett fint mitt-i-veckan-tips! Eller gott till TV-kvällen…

Vivianne Graafs foto.

Vivianne gör en god pajdeg med mycket smör och låter den vila i rumstemperatur över natten. Sen fyller hon pajformen med ett tunt lager deg. Strör lite riven ost i botten (gärna mozarella, säger Vivi, men edamer går också bra. Eller annan god ost.). På detta lägger hon ett lager finskurna tärningar av fast potatis, som hon förvällt i 2-3 minuter. På det små bitar av ansjovis och finhackad gul lök plus lite mer riven ost. Över alltsammans häller hon sen en äggstanning, som hon vispar ihop av 2 ägg, 1 dl tjock grädde och 1 dl standardmjölk. Alltså ett ägg per dl vätska. Saltar mycket försiktigt och pepprar.

Pajen gräddas i 150 grader c:a en timme.

Den går fint att frysa. Bara att ta fram vid lämpligt tillfälle, värma och servera, kanske med något grönt.

Vivi har döpt sin pajskapelse till Fia Jansson.

Fina Fia, säger jag!

ANNONS

 

ANNONS