Kan man bota baksmällan med mat?

Söndag morron. Trött i håret? Dunkande huvudvärk? Ökentorr i halsen? Fylld av ångest? Kort sagt: bakis? Jag garanterar ingen bot, men kanske kan du söka tröst i den här nya boken...

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

 

005

En färsk bok om bakismat alltså.

Om det finns vetenskapliga belägg för att hamburgare, pizza och ägg skulle bota baksmälla vet jag inte. Men det hindrar ju inte att det kan vara god mat.

Det är två bröder som heter Erik och Wiktor Halldén som skrivit boken “Det är ju en dag i morgon också”. Den är full med recept på sånt som man kanske inte direkt störtar ur sängen och lagar efter en festkväll – då är det väl mest litervis med vatten som gäller – men som kan vara gott och säkert effektivt att dra igång kroppen och själen med efter att man tyckt synd om sig några timmar.

Det är mycket hamburgare. En del pizzor. Och självklart ägg. Det här är en kul variant på Egg Bénédict:

007

Eggs Hemingway: Rosta en halv bagel i stekpanna. Lägg på en rejäl skiva rökt lax. Lägg på ett pocherat ägg. Häll sen över ett par matskedar hollandaisesås (helst hemlagad såklart) och toppa med hackad gräslök och svartpeppar.

Förmodligen behöver man inte nödvändigtvis vara bakis för att gilla den rätten…

Några allmänna, goda tips finns också med i herrarna Halldéns bok, t.ex. att riva ner några matskedar peccorino i äggröran. Provar jag gärna.

Annat gott är frozen bananas. Enkelt och läskande och nånting man även kan muta barnen med, så att de lämnar  en i lugn och ro ett par timmar extra en söndagsmorron.

Vissa rätter får man nog koncentrera sig extra för att få i sig en skakig morron. Den här goda dubbel-dubbel-dubbel-däckaren t.ex. kräver nog inte alltför darriga händer när den ska ätas:

008

Kalkon, bacon, cheddar, avokado, tomat, ägg och sallad mellan skivor av sandwichbröd. 

Vad hälsocoachen och doktorn säger om att hälla i sig alkohol dan efter kan man ju bara ana. Men författarna till bakisboken framhärdar och fyller en inte så liten del av sidorna med drinktips. Vad sägs om den här:

Bull shot

Värm 1 dl oxbuljong i en kastrull. Ta av från spisen och häll i 8 cl vodka. Låt svalna något och servera i snapsglas med en citronskiva.

Eller:

The Professor

Gnid in kanten på ett glas med en bit clementinskal. Fyll i 3 cl Fernet Branca och 2 cl Underberg.

Det perfekta botemedlet för en orolig mage, hävdar författarna. Och försöker låta som våra vanligaste alkoholexperter: “En talför dryckeskombination med toner av tweed och vältummade boksidor”.

Huva. Men kanske effektivt: efter den drinken bestämmer man sig nog för att aldrig bli bakis igen…

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons