News55
Detta är en sponsrad artikel

Läcker lördagsmiddag för några tior

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 21 jan. 2017Publicerad: 21 jan. 2017

Vi är inne i årets fattigaste helg. Massa räkningar efter alla helger och nästan en vecka till lön. Men kvällens goda lördagsmiddag kostar bara några tior per portion!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ja, kalla det oxveckor eller vad du vill, men så mycket lyx brukar inte slutet av januari bjuda på. Så låt oss sätta lite guldkant på middagen.

Sjötunga Walewska har alla hört talas om och några ätit. Det ska vara filéer av – dyr – äkta  sjötunga med hummerklo, tryffel och mornaysås (gräddig vitsås med riven parmesan och äggulor).

Jag skippade hummern och tryffeln och ersatte med färska räkor och grön sparris. Och i stället för sjötunga blev det finfina spättafiléer till extrapriset 99:- kilot.

Resultatet blev alldeles bedårande:

001

Gör så här:

Beräkna 150-200 gram rödspättafilé per person. Gör såsen: fräs smör och lite mjöl, tillsätt gräddmjölk, låt sjuda en stund och vispa sen ner två-tre äggulor. Ta fram en bit kvarbliven ost och riv den, eller köp en påse färdigriven. Rör ner några matskedar i såsen. I originalreceptet står det parmesan, men ta vilken ost som helst: t.ex. grevé,  västerbotten, emmentaler. Tillsätt också en fiskbuljongtärning och helst också en skvätt vitt vin .

Sjud fisken i ytterst lite spad, som du gör av lite vatten, fiskbuljong, lite vitt vin och en klick smör. Filéerna är tunna, men om inte spadet täcker så vänd dem efter högst en minut. Försiktigt, de är sköra!

ANNONS

Lägg några avrunna filéer på varm tallrik, häll över sås och lägg på några nyskalade räkor och något grönt. Servera med mandelpotatis.

Jag kan garantera att det blev gott! Och portionspriset stannar vid strax över 30 kronor.

Och några dagar framöver kommer det nya tips på billig och god januarimat – precis det vi behöver nu, eller hur?

ANNONS