News55
Detta är en sponsrad artikel

Läsning för dig som älskar sylt...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 26 aug. 2017Publicerad: 26 aug. 2017

Nu ska det bli hallonsylt! Tänkte jag och åkte till närmaste självplock. Två timmar och en värkande kropp senare hade jag fått ihop ett drygt kilo. Årets dyraste hallon - men vad kul det var, och vad gott det ska bli!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På Vätö självplock nordost om Norrtälje basar den vänlige rospiggen Olle Anjou. Hans jordgubbar är slut för i år – skörden blev måttlig efter den torra sommaren – men hallonbuskarna är fulla av bär och kart.

-Säsongen varar minst två veckor till, sa Olle.

Hans tips till självplockarna är: lyft på grenarna! Där under hänger hallonen.

Jag lyfte och knäböjde och sträckte mig och kryssade mellan snåren och förstod snart att det var naivt att ta med sig fyra tomma små hinkar. Jag lyckades bara fylla en halv.

-Hustrun hade nog klarat det bättre, betygsatte Olle, och där hade han säkert fullständigt rätt.

Men det blev ett kilo, och nu står syltgrytan på spisen.  Kanske blir det två burkar?

I all sylt brukar jag ta hälften syltsocker och häften vanligt. Det ger en bra konsistens, och man kan hålla igen lite på sockret.

ANNONS

Och vad går upp mot hemkokt sylt? Fri från alla tillsatser, förutom det pektin som tillsatts syltsockret.

Nygräddade pannkakor  (med grädde och många ägg i smeten) och hemkokt sylt – bättre kan man väl knappt tänka sig?

Blåbärssylt är också bland det godaste som finns. Där behöver man inte använda så mycket socker heller, jag brukar ta bort en tredjedel av det som står i recepten.

Krusbärssylt är ju också ljuvligt gott. Och körsbärssylt. Och…

Olle på Väto önskade lycka till med syltkoket och skickade också med en påse nyskördade sockerärter.

-Prova att steka dem i smör, tipsade han.

Det gör jag i kväll. Tillsammans med en liten köttbit och hemkokt pommes frites.

Och efteråt blir det bergis en pannkaka med hallonsylt…

ANNONS

 

ANNONS