A-
A+

Lubb smakar som hummer - kolla!

Har du smakat lubb? En vara som inte är helt vanlig i våra fiskdiskar. Vi gjorde det i kväll. Det var en härlig bekantskap. Köp den och prova det här enkla receptet!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Lubben lever i klart, salt vatten, ner till 1000 meter djup. Det är en torskfisk, fast lite fastare i konsistensen. Smaken påminner om hummer.
En riktig läckerhet, alltså. Därtill ganska billig, 179 kronor kilot på Hemköp i dag.
Lägger man den i kylskåpet, insaltad, ett par timmar, så skivar den sig så vackert när man lagar till den.
Den kan ugnsbakas, stekas, eller som i kväll: kokas. Eller snarare pocheras. Så här:
Lägg filéerna i en kastrull eller sauteuse med bara några matskedar vatten, en skvätt vitt vin, en rejäl klick smör och ett par citronklyftor. Smula gärna också ner en halv tärning fiskbuljong. Koka upp lagen. Lägg i lubbfiléerna och täck med ett lock. Vänd dem efter 30 sekunder. Låt koka hårt i två minuter, varken mer eller mindre, dra sen kastrullen från plattan. Låt fisken dra i 5-10 minuter.
Gör en god äggsås: Smält en klick smör, en burk crème fraiche, några msk vitt vin och andra halvan av fiskbuljongtärningen i en kastrull. Späd med en dl matlagningsgrädde. Pressa i en stor citronklyfta. Tillsätt lite vitpeppar. Smaka av och justera tjocklek och styrka.
Ta upp lubben och låt den rinna av. Spetsa såsen med en del av kokspadet. Grovhacka ett hårdkokt ägg per person och strö över fisken. Häll på såsen. Servera med kokt potatis.

Annons

Annons

Utsökt gott. Och så skönt mätt man blir!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!