Så här lätt räddar du det allra godaste

I dag gick jag i spinn av lycka när jag upptäckte att räkorna redan börjar bli höstfina. Och framförallt: få rom i huvudet. Dessvärre misstänker jag att det bara är en mindre andel finsmakare som äter upp den där rommen. Eller...? För den är en delikatess! Kasta den inte! Här är en snabbkurs i hur man tar vara på den!  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Färska norska ishavsräkor blev det i dag, med mycket rom. I går svenska smögenräkor, som också – redan – börjat få rom.

När jag ser räkätare bara bryta huvet av räkan och kasta det får jag utslag. Vill bara springa fram och vifta med pekpinnen: så behandlar man inte en av de finaste delikatesserna! Men det gör jag ju inte. Så i stället, till dig som bara slarvrensar dina räkor, här är en liten snabbkurs. Gör så här:

Ta räkan i vänster hand, mellan tummen och pekfingret. Grip med höger tumme och pekfinger om räkhuvudet, strax framför mitten.

009

(OBS: För manikurister: demonstratören hade just rensat blåbär, därför är naglarna kanske inte helt perfekta… Tack för överseendet!)

Lyft av skalet och se till att allt innanmäte blir kvar:

010

Kläm åt kring gälarna och spröten under huvudet och dra loss hela “paketet”. Se till att den lilla svartröda klumpen längst fram följer med…:

011

… och sen har du en räka med allt det godaste kvar – bara att skala färdigt på vanligt vis!

013

Löjligt, säger kanske en och annan räkhabitué, det där kan väl alla.  Men så är det ju inte. Jag har nog sett… Och – som sagt – ingen bör missa det bästa på det skaldjur som många tycker är godast av alla.

Smaklig räkfrossa!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons