TV har lärt barnen hitta till köket - kanske är det årets kulturgärning?

News55

Grattis Signe! Vilka ungar! Det var en fenomenal uppvisning av båda finalisterna i kväll i sista omgången av "Sveriges yngsta mästerkock". Hemma i soffan var vi alldeles matta efter att ha sett 12-åriga Signe sopa hem segern med en suverän, egenkomponerad  trerättersmeny. 12 år! Och så finns det 50-åringar som inte ens kan bre en ostmacka.

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Man undrar: var hittar TV de där barnen som briljerar i köket som om de jobbat på stjärnkrogar i 30 år?

Och som dessutom är veritabla charmtroll, allihop.

En av våra favoriter var lille Viggo med rosenkinderna, som alltid hamnade i tidsnöd och emellanåt föll i gråt när allting sprack. Men som lika ofta kom ut med härliga, avancerade matskapelser. Han hängde med ända till kvartsfinal.

Finalisterna Signe och Felix, båda 12 år,  var inte bara osannolikt duktiga kockar utan också fullfjädrade TV-personligheter. Sällan har man retat sig så lite på den monumentala kaxighet som Felix visade hela tiden, han var bara självklar och imponerande. Man bara nickade glatt och instämmande när han levererade sina “jag är bra på det här”, “jag vet vad jag kan”, osv.

Så sa vi inte “på vår tid”. Frågan är om vi ens vågade tänka så…

Sveriges yngsta mästerkock är inte bara näpet och kul och underhållande och spännande – det är nog ingen dålig gissning att förmoda att programmet också inspirerar stora delar av en hel generation till att kliva ut i köket och upptäcka hur underbart och viktigt det är med matlagning.

I så fall talar vi om en kulturgärning.

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons