News55
Detta är en sponsrad artikel

Varsågod: tre härliga smörgåstårtor!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 26 feb. 2017Publicerad: 26 feb. 2017

I dag var jag på 90-årskalas. Förutom jubilaren själv, pigga moster Karin, stod en magnifik smörgåstårta i centrum. Jag vill hurra för båda!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett halvsekel har jag läst och hört att “nu kommer smörgåstårtan tillbaka!”. Sanningen är att den aldrig har varit borta från matpoptoppen.

Man kan skoja om smörgåstårtan som en gammaldags bjudrätt, som associerar till begravningar, spetsdukar, torr sherry och kafferep på äldreboenden, men verkligheten är en annan: svenska folket ÄLSKAR smörgåstårtor!

Under en turné i landet med ett radioprogram för några år sen gästade vi svenska familjer i deras hem  från norr till söder. Vart vi än kom, fick vi smörgåstårta – och det var förstås underbart. Det var nästan så att jag levde på smörgåstårta i ett helt år; ett härligt liv, kan jag lova!

Det blev t.o.m. en bok i ämnet i samarbete med toppkocken Stefan Bjur,  som jag plockade fram i dag, direkt efter 90-årspartyt, (boken, alltså, inte kocken) och som var kul att återse. Den är slut i handeln sen länge, men här ska du få recept på tre läckra smörgåstårtor, lite annorlunda än de traditionella varianterna med lax och räkor eller rostbiff och skinka. Laga, ät och njut!

Danske Oves delikatesstårta, uppkallad efter matentusiasten, den danske typografen Ove Munthe, med bra sälta och hög, fräsch smak av hav:

Varva kantskurna landgångsbröd med tre fyllningar. 1) 300 g handskalade räkor och 1 dl majonnäs; 2) 2 msk crème fraiche, 1/2 dl finhackad dill och 1/2 dl smörgåskaviar; 3) 8 finhackade ansjovisfiléer och 3 hårdkokta, hackade ägg. Garnera snyggt med hårdkokt ägg, ansjovisfiléer, smörgåskrasse, salladsblad och löj-, sik- eller forellrom.

Härliga norrlandstårtan: Varva bottnar av runda brödkakor – t.ex. Polarbröd – med en fyllning av 100 g finhackad rökt renstek (det går också att ta det billigare hamburgerköttet), 300 g Crème Bonjour kantarellost, 1/2 dl bostongurka och 2 msk riven pepparrot. Garnera med lite laxrom och hackad bladpersilja.

Thailandstårtan: Snacka om cross-over! Den svenska specialiteten smörgåstårta möter Asien i form av koriander, chili, kyckling och mango. Rekommenderas!

ANNONS

Stryk ut två fyllningar mellan skivor av landgångsbröd: 1) 150 g grillad kyckling i små bitar, 2 msk sweet chilisås och 1 dl majonnäs; 2) 150 g kokt skinka, 2 dl bredbar färskost naturell, 1 dl finhackad koriander och 3 tsk thailändsk röd currykrydda. Täck tårtan runtom genom att bre ett tunt lager bredbar färskost naturell, det går åt c:a 1 1/2 dl. Garnera med fina kycklingbitar, klyftor av färsk mango, små klyftor av limefrukt, strimlor av röd chilifrukt och korianderblad.

Tårtorna blir godast om de får stå i kylen över natten och garneras strax före servering.

Mums!

Ljuvlig klassiker från dagens 90-årsskiva, översållad med lax, räkor och rom. En aning rökt majonnäs i fyllningen gav en pikant smakbrytning. Den här var tillverkad på ICA Kvantum i Åkersberga.

ANNONS