News55
Detta är en sponsrad artikel

Västerbotten har naturens eget kök

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 28 jan. 2018Publicerad: 28 jan. 2018

Låt oss öppna skafferidörren till Västerbotten! Där finns mer än många tror, mycket mer än bara den berömda osten från Burträsk. Jag provade häromdan - allt från rentunga till enbärssik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karg kust och oändliga skogar – så beskrivs Västerbotten. Märkligt, kanske man kan tycka, att det då kan komma så mycket god mat därifrån.

Just nu gästar Västerbotten huvudstaden och Grand Hotel och bullar up 46 läckra lokala specialiteter.

Vad sägs om terrin på ren och messmör, peppargravad älgfilé, rökt renhjärta med rårörda havtorn, fjällripsmousse på konjaksplommon, kallrökt sik, löjrom på mandelpotatisblinier, kall inkokt regnbåge med granskottsmajonnäs, tunnbrödsstrutar med svamp och ost, korv på rentunga, älgfärsbiffar, mandelpotatissoppa, strömming i sikromssås, rökt bjönstek, lingoncheesecake, hjortronglass – och ytterligare ett trettital rätter. Däribland fem sorters lax:

På provsmakningen bjöds också på en specialkomponerad västerbottensdrink: prisbelönt gin från Hernö med citron, sockerlag med västerbottensost (!) och hjortronskum. Mycket god.

Till drinken serverade hedersdoktorn och västerbottensambassadören Ella Nilsson fina små renchips:

ANNONS

Matgurun Edward Blom var också på plats. Sa:

-Bäst på hela buffén är ripmoussen. Enastående. Smakar anklever.

Bara att instämma.

Vad är bäst med det västerbottniska köket? Ella och Edward svarar enstämmigt:

-Att så mycket är vilt, rent och friskt och fritt från gifter och tillsatser. Att man har skafferiet utanför knuten!

Västerbotten på Grand Hotel pågår till 9 februari.

ANNONS