Vi skippade handlandet och åt rester - och det blev en härlig helgmiddag!

Experiment i dag: vi handlar ingenting, sa vi; vi vill snabbt ut i solen! Reser till landet och ser vad som finns i kylen. En utmaning för den som annars älskar att gå i livsmedelsbutiker och planera. För att det är så kul med mat. Särskilt en helgdagsafton. Och visst fanns det grejer på landet! […]

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Experiment i dag: vi handlar ingenting, sa vi; vi vill snabbt ut i solen! Reser till landet och ser vad som finns i kylen.

En utmaning för den som annars älskar att gå i livsmedelsbutiker och planera. För att det är så kul med mat. Särskilt en helgdagsafton.

Och visst fanns det grejer på landet! (En gammal dröm är att få göra ett sånt där program där man åker hem till nån och lagar en kanonmåltid på det man hittar i kyl, frys och skafferi…)

Två burkar sill (inlagd och curry), en liten bit kvarglömd varmrökt öring, majonnäs att blanda firren med, rester av Janssons frestelse i frysen och lite smör och bröd – visst räckte det till några snygga förrättssandwichar:

003

Till varmrätt blev det boeuf bourgignon, som blivit lämnad i frysen och bidat sin tid där ett bra tag och bara blivit bättre av det.

Men aj, det fanns ingen potatis i kylen – och nu kommer det roligaste av allt: vi satte spaden i ett hörn av det lilla potatislandet, som inte blivit uppgrävt förra sommaren… – och fram tittade de vackraste “färskpotatisar” man kan tänka sig: fasta, släta, blanka som biljardbollar och med bara en tunn, tunn hinna som skinn. Lika fina som de vi grävde upp ur samma land i juli förra året, för 10 månader sen! Underbara till köttgrytan:

004

Tydligen är det så man ska vinterförvara potatis, om man har möjlighet: kvar i landet, täckt av jord, löv och emellanåt snö och is, mörkt och kallt.

Två lärdomar alltså: ta vara på rester och plocka gärna upp färskpotatis såväl höst som vinter och vår!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons