Vilken delikatesspromenad: ostron, smörgåstårta, bakelse och råbiff...

Toppfräscha franska ostron och ett glas rosa bubbel på solig uteservering! Paris? Nej, Östersund.

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

En lååång promenad genom Östersund i dag, kantad av diverse smått och gott. Först de utomordentliga ostronen. De spontanbeställde jag hos Lilla Saluhallen på Posthusgatan. Där ligger krogarena på rad, och givetvis är det där man ska gå.

Lilla saluhallen har ett kvalitetsutbud av det bästa lokala köttet och gör egna sillinläggningar, bl.a. Värt att uppmuntra!

Fortsatte till klassiska konditoriet Wedemarks längre upp på gatan. Det var där som smörgåstårtan – denna evigt ljuvliga delikatess – uppfanns av konditor Gunnar Sjödahl för drygt 50 år sen. Där vårdar man fortfarande minnet av Gunnars genialiska uppfinning:

Fortsatte uppför de sugande backarna till Östersunds norra delar, där vännerna Kicki och Kjell som bäst höll på att inviga säsongen för sitt Café Björkbacka.

Charmigt gammalt fik, fullt med folk och ett överdåd av hembakt. Roligast: nånting som kallas “falsk potatisbakelse”. Helt fri från potatis (!), men god. Här är receptet (men byt ut margarinet mot smör, det gör Kicki):

Efter musikquizz på Björkbacka (fast jag envisas med att säga frågesport, är jag omodern och gnällig?) drog jag ner på stan igen och åt middag på trendiga och populära Jazzköket. Blev imponerad!

Började med drinktilltugget pinnbröd med två sorters rom samt syrad grädde och lättpicklad rödlök. Därtill gott hemkärnat smör. Just det där med lättpicklad lök var bra, annars brukar många krogar numera dränka maten i drivor av etterstark picklad lök.

Sen blev det en tartar på lokalt gräsbeteskött, med märgsabayonne (wow!), friterad jordärtskocka och surdegschips. Snyggt serverad i ett ituskuret märgben.

Varmrätten var en sotad torskrygg, perfekt behandlad av köket, med friterad och bakad purjolök, rökt sillrom, fin mandelpotatis och en alldeles för liten skvätt god hollandaise.

En utsökt middag, som borde visas på bild. Men som på så många andra restauranger var det för mörkt här för att man skulle kunna ta bilder  (nu låter jag visst gammelmansgnällig igen…).

En härlig matpromenad genom vackra Östersund. Mycket bättre kan det nog inte bli.

Eller kan det? I morron väntar ett besök på en av världens mest berömda krogar, Fäviken Magasinet, åtta mil härifrån. Jag darrar redan av nyfikenhet…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons