News55

Aina Bergvall: Därför måste valrörelsen börja nu

Artikelbild
Röster åt populisthållet kommer från en ny skara väljare, visar forskning.
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 juli 2021

Sverige har en regering igen. Det ser ut som om vi kan slippa ett extraval även om budgethanteringen är en riskfaktor – oavsett vilket är det inte mer än ett drygt år kvar tills vi ska gå till valurnorna och utse dem som ska representera Folket, oss, valmanskåren, allmänheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men den där representationen haltar i dag något alldeles fruktansvärt. För trots att var femte svensk, alltså över två miljoner totalt, har uppnått pensionsåldern är antalet äldre invalda parlamentariker löjligt lågt. Det finns inte minsta samband mellan befolkningsgruppens storlek och riksdagens utseende. Hur är det möjligt att detta inte korrigeras? Missförhållandet påpekas emellanåt, men döljs snart av andra frågor utan att något händer.  

Undantaget som bekräftar regeln är den 88-åriga Barbro Westerholm (L). Hon är äldst i Sveriges riksdag, och det har hon varit länge nu. Men trots att antalet äldre svenskar stiger gör inte deras andel i riksdagen det. Av 349 ledamöter är efter det senaste valet 2018 bara 11 över 65. Medan det statistiskt sett borde handla om så många fler – och dessutom i en tid när vi ideligen hör att ”70 är det nya 50”! Vem som helst måste ju inse att den här snedfördelningen är helt orimlig!  

Alltihop är de politiska partiernas fel. De som i decennier med ljus och lykta letat efter nya unga förmågor som ska locka väljare med sin fräschör och sin nyss inhämtade expertis på ett eller annat område. Ungdomarna nomineras som tänkbara kandidater, en sållning sker – och praktiskt taget undantagslöst vinner en yngre person över en äldre. Sedan kan man på ett och annat litet valmöte med pensionärer som inbjudna gäster påstå att erfarenhet och kunnande uppskattas och tas tillvara. Det är helt enkelt inte sant.  

För väljaren är det ”bara” att botanisera mellan existerande partier för att förhoppningsvis hitta ett vars mål och värderingar man gillar. Listorna med namn på hugade kandidater behöver också skärskådas: finns här någon jag vågar lita på, någon som tar vara på mina intressen och samtidigt ser till samhällets bästa när jag nu inte själv är politiker?  

Är du medlem i ett parti? Hör av dig, påpeka bristen av valbara personer som är lite äldre! Är du inte engagerad? Hör av dig ändå, till vartenda parti som agerar i din valkrets! Påpeka att du efterlyser valbara personer med livserfarenhet och tyngd. Berätta att du inte litar på att en ung människa sätter sig in i levnadsvillkoren för pensionärsgenerationen. Upplys dem om att det finns obegripliga mängder av klokskap att hämta om man bara tar sig en titt på folk som är, låt oss säga 55+. Och berätta dessutom för dem att ålderism inte är en klädsam -ism, eftersom ålder mest är en siffra som inte berättar särskilt mycket.  

Det är aldrig för tidigt att dra igång den här valrörelsen som har som syfte att få riksdagen att spegla Sveriges befolkning. Faktiskt är det bråttom, även utan extraval. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS