News55

Vi "förlorar" inte "kampen" mot cancer

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/ TT samt Sören Andersson/Scanpix
Stefan Einhorn
Stefan Einhorn
Uppdaterad: 13 okt. 2015Publicerad: 13 okt. 2015

Så möts vi återigen av rubriker som säger att en känd person ”förlorade kampen” mot cancer. Den här gången är det författaren Henning Mankell som blivit ”besegrad”, och för inte så länge sedan har vi sett liknande rubriker om Magnus Härenstam samt fotbollsspelaren Klas Ingesson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det slår mig att i konsekvensens namn borde i så fall varje dödsannons lyda ” … (fyll i namn) förlorade kampen mot … (fyll i sjukdom)”, vilket ter sig absurt. Eller kanske ska man bara säga att döden vann och livet förlorade? I så fall innebär det att vi alla till slut blir ”förlorare”.

      LÄS MER: Omvärlden sörjer Henning Mankell

Henning Mankell ”förlorade” inte mot cancern. Det handlar inte om en boxningsmatch mellan två motståndare där en går ut som segrande och den andra har misslyckats. Nej, så här är det:

Cancer är en grupp av sjukdomar som beror på att en av kroppens egna celler löper amok. Cellen börjar dela sig okontrollerat och blir fler och fler och till slut börjar den tränga ut de normala cellerna och kan även sprida sig i kroppen. Det är då vi får symtom. Från den första cancercellen tills att vi kan upptäcka tumören kan det gå tjugo år.

Vi har fått allt bättre behandlingar mot cancer vilket innebär att ungefär hälften botas och många av de som inte botas kan leva länge med sin sjukdom. Ibland lyckas de behandlingar vi har inte bota eller stoppa upp sjukdomen och då kan patienten dö. Men det är INTE den sjuke som har ”misslyckats”, ”förlorat” eller ”besegrats”.

      LÄS MER: “Nu gäller det mig – Intervju med Harald Norbelie

Cancer handlar om sjukdomar som patienten inte kan styra över. Det är sjukvårdens uppgift att göra sitt yttersta för att patienten ska botas. Ibland går det, ibland inte och det enda patienten kan bidra med är att inte säga nej till behandlingar.

Är vi då maktlösa som individer? Nej, det finns två aspekter som vi kan påverka. Den ena är att vi lever så att vi inte ökar risken att få cancer. Den andra är att vi går till läkare när vi får symtom som kan bero på cancer.

ANNONS

Att tala i termer av att människor ”förlorar” eller ”besegras” är att skuldbelägga de som går bort i en cancersjukdom. Det antyder att om de bara kämpat hårdare så hade de överlevt och så är det inte. Så låt oss sluta uttrycka oss i dessa termer och istället ägna oss åt att sprida budskapet att cancer kan förebyggas och att tidig upptäckt är viktig. Där har vi alla en uppgift.

      LÄS MER: Mitt livs svåraste intervju


Stefan Einhorn,  professor och cancerläkare samt författare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Experten förklarar: Räntor – det här gäller nu

Bostadsmarknaden är i ständig förändring och påverkas av allt från räntor till ekonomiska prognoser och hushållens framtidstro. Med bostadsmarknaden i fokus och spekulationer om sjunkande styrränta till 1,5 procent under nästa år, väcks frågor om hur detta påverkar både köpare och räntor. Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, gav oss en inblick i den rådande situationen […]