News55

Gå upp tidigt på morgonen eller ta sovmorgon?

morgon
Är du morgonpigg eller en nattuggla? (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 13 juli 2024

Att gå upp tidigt på morgonen har blivit en trend bland många influencers, entreprenörer och kändisar. Men vad innebär egentligen denna morgonrutin?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från Jennifer Aniston till Mark Zuckerberg, tycks det som om de har knäckt koden till framgång genom att kliva upp innan soluppgången.

Men gör verkligen en tidig start på dagen oss mer produktiva och framgångsrika?

morgon sömn
Studien från Storbritannien pekar också på att kreativa individer, såsom konstnärer och musiker, är kända för att vara nattugglor. (Foto: Unsplash)

“5 am club”

Den moderna fascinationen för att vara en del av “5 am club” eller att gå upp tidigt för att maximera morgonen har sina rötter i en lång tradition av att associera tidig uppgång med dygder som hälsa, rikedom och visdom, skriver The Guardian.

Benjamin Franklin talade redan om fördelarna med att gå upp tidigt på hans tid.

Men idag har denna filosofi tagits upp och omformulerats av olika produktivitetsguruer.

ANNONS

Morgonmänniska eller nattuggla?

ANNONS

Nyligen skrev News55 om en studie tyder på att personer som identifierar sig som nattugglor kan vara smartare än de som går och lägger sig tidigt.

Forskare från Storbritannien har analyserat data från över 26 000 personer i UK Biobank, där deltagarna testades på intelligens, resonemang, reaktionstid och minne.

Studien fann att de som stannar uppe sent uppvisade överlägsen kognitiv funktion jämfört med de går upp tidigt på morgonen.

Detta pekar på en övergripande trend där kvällstyperna tenderar att ha bättre kognitiva förmågor enligt Raha West, studiens huvudförfattare från Imperial College London.

Fallgroparna

Även om det finns en del forskning som pekar på fördelarna med att gå upp tidigt på morgonen, som förbättrad produktivitet och bättre kostvanor, finns det också en del fallgropar.

För de som lyckas anamma en tidig morgonrutin, innebär det ofta att göra uppoffringar.

Detta kan vara lägga sig tidigare än man egentligen vill. Eller att behöva anpassa sitt sociala liv efter rutinen, något som kan ta skada på vänskaper och relationer.

ANNONS

Olika människor – olika behov

Trots den romantiserade bilden av tidig morgonexcellens finns det också de som ifrågasätter dess värde. De betonar ofta att alla har olika sömnrytmer samt behov av sin vardag och livsstil.

Att idealisera en tidig morgon som den enda vägen till framgång kan vara begränsande och exkluderande för dem som inte kan eller inte vill anpassa sig till den här typen av rutin.

Personligt val

Att gå upp tidigt är en personlig fråga.

För vissa kan det innebära en revolution i deras produktivitet och välbefinnande, medan det för andra kan vara orealistiskt eller till och med skadligt för deras sömn och hälsa.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon universell formel för att lyckas, utan snarare handlar det om att hitta en rutin som passar ens individuella behov och livsstil.

Medan trenden att gå upp tidigt på morgonen kan vara inspirerande för vissa, är det också viktigt att vara medveten om dess begränsningar.

ANNONS

Även att respektera mångfalden av sömnrytmer och livsstilsval hos människor runt om i världen.

Se även:

Expert: Den sömnstörning som är värst av alla. Hälsa55

Banbrytande upptäckt om minne och sömn. Hälsa55.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS