News55

Här är träningsmyter du inte ska gå på som 50-plus

Artikelbild
Det finns många felaktiga föreställningar om att börja träna när man kommit upp i åren.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 05 sep. 2023

Kanske är det dags att komma igång med träning? Då gäller det att inte gå på de vanliga träningsmyterna som förekommer i åldersgruppen 50-plus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Satjen The Healty har listat några av de vanliga myterna när det kommer till träning för 50-plussare som det är dags att slå hål på, skriver MåBra.

Det är inte så att man ska träna mer försiktigt upp i åren. Tvärtom behöver hela kroppen aktiveras för att hålla sig frisk och stark, inte minst vid tanke på att vi blir stelare ju äldre vi blir.

För sent

En vanlig myt är att man inte kan börja träna – bara för att man aldrig gjort det tidigare i livet. Det är aldrig för sent att börja träna. Oavsett i vilken ålder man gör det så är det alltid en bra idé. Träning gör oss starkare och mer uthålliga, bättre balans och är bra för vår kognitiva förmåga.

ANNONS

För gammal för löpning

Det tar tid att bygga kondition, uthållighet och styrka vid löpning och kan bli slitsamt för lederna. Men med rätt teknik och rätt löparsko minskar risken för skador och du kan springa på ett mjukt och skonsamt sätt som är anpassat till din kropp.

Fel uppfattning om vardagsmotion

En vanlig missuppfattning är att vardagsmotion räknas in som träning och att det räcker. Så är det inte. Visserligen är promenader toppen för hälsan, likaså andra fysiska akiviteter som gräsklippning, snöskottning, jobb med ved och annat, men det räknas inte in som träning. Det krävs en regelbunden pulshöjande aktivitet och glöm inte heller styrketräningen.

ANNONS

Är stel

Många väljer bort aktiviteter med motivation att de är för stela. Men det är ju i själva verket det som man kan behöva träna upp och då måste måste man också utöva just sådana aktiviteter för att bli bättre på det. Yoga är en bra idé för att bli mjukare och rörligare, bäst resultat blir det om man stretchar sin kropp regelbundet, gärna en gång om dagen.

Högintensiv träning

Att 50-plus inte skulle hålla på med högintensiv träning är också en vanlig myt. Denna träningsform har även visat sig var lämplig för personer med diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, skriver The Healty. Är du osäker på om träningsformen är något för dig och utesluter den, rådgör med en personlig tränare.

Skador

Många låter sig hindras av rädslan för skador i samband med att man provar nya träningsformer. Ett mål med träning är bli starkare och minimera risken för skador, oavsett om det är i vardagen eller när du tränar. Det kan vara bra att rådgöra med till exempel en sjukgymnast om bästa upplägget så det anpassas efter dina personliga förmågor och mål.

Styrka är för yngre

Att du inte skulle kunna slå ditt yngre jag i styrka är en myt. Du kan tvärtom ha en ypperlig chans att träna upp din muskelstyrka till nya nivåer. Det kommer dock inte gå lika snabbt att bygga på muskelmassa som när du var yngre, det tar längre tid och man får vara uthållig och träna strukturerat och långsiktigt med uppbyggnad. Men det går att bli stark, kanske till och med starkare än vad du någonsin varit.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS