Under julen är det vanligt att många får problem med magen. Specialistläkaren Lina Vigren går igenom vad det beror på, hur man kan undvika smärtorna och när det är dags att söka vård.
Mest läst i kategorin
Magproblem är inget ovanligt under julen. Det är en tid då vi äter mycket och många stressar för att hinna med alla förberedelser.
Det är dock inte bara mängden mat och stress som kan orsaka smärtor. Lina Vigren, specialistläkare inom gastroenterologi och hepatologi, berättar för TV4 om fler orsaker till smärtan. Smärtan hon pratar om kommer från den övre delen av magen, alltså matstrupen, magsäcken och första delen av tunntarmen.
— Tittar man på den övre delen av magen så ser man kanske mest problem med halsbränna, gaser, sväljningsbesvär, buksmärtor, att man snabbt blir mätt, illamående, klumpkänsla i hals och en aptitlöshet, säger Lina Vigren.
Enligt Lina Vigren påverkar också vilken tid på dygnet vi äter när det kommer till magproblem. Under julhelgen tenderar vi att snaska lite senare på dygnet. Utöver det äter vi mycket fet mat som kan orsaka smärta. Den ökade mängden alkohol och kaffe påverkar också.
Så kan du lindra besvären
För att lindra symtomen finns det en hel del saker som man kan undvika att göra. Att röka och snusa är aldrig bra för hälsan, speciellt inte vid magont. Att undvika stekt, kryddstark och friterad mat är också bra. Även choklad och kolsyrad dryck kan vara bra att hålla sig borta ifrån.
— Öka fiberhalten kan däremot vara lite bättre för det här, säger Lina Vigren.
Specialistläkaren ger också en del praktiska tips. Ett tips är att höja huvudändan på sängen genom att tilta hela sängen. Andra saker att tänka på är att inte äta sent, minska stress, att inte träna direkt efter en måltid och sova på sin vänstra sida
— Kan man välja är det en fördel att sova på sin vänstra sida. Det har med hur matstrupen och magsäcken går ned och hur de ligger. Genom att sova på vänstra sidan minskar man syran som kommer upp.
Då ska du söka hjälp
Ibland räcker det inte med husmorsknep, vid vissa tillfällen är det bra att söka vård. Till exempel om du får symtomen för första gången efter du fyllt 50.
Andra saker att vara uppmärksam på är ofrivillig viktnedgång, sväljningssvårigheter, upprepade kräkningar, lågt blodvärde och oklara knölar i magen.
Webbredaktör och skriver med fokus på 55+
Webbredaktör och skriver med fokus på 55+