News55

Valpyoga – sommarens aktivitet

valpyoga
Hade du provat valpyoga? (Foto: Laurent Gillieron / AP / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Ett klassiskt yogapass i all sin ära – men allt blir väl ändå bättre när valpar är inblandade?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Valpyoga, även känt som “puppy yoga”, är en unik och växande träningsform som kombinerar traditionell yoga och lekfull interaktion med valpar.

Denna innovativa träningsmetod har blivit populär i många delar av världen, och det är lätt att förstå varför. Genom att kombinera de fysiska och mentala fördelarna av yoga med den glädje och avslappning som valpar kan ge, erbjuder valpyoga en oförglömlig upplevelse för deltagarna.

valp
Denna interaktion skapar en avslappnad och glädjefylld atmosfär som kan hjälpa till att minska stress och ångest för deltagarna.
(Foto: Marko Säävälä / TT)

Valpyoga är ett lågintensivt träningspass där deltagarna utför traditionella yogaövningar samtidigt som de interagerar med valpar. Något som kan ha hälsofördelar för båda de mänskliga och icke-mänskliga deltagarna. För oss människor kan en session av detta slag innebära minskad stress och en ökning av glädjehormoner.

Medan det för valparna bidrar till en ökad bekvämlighet och avslappning runt olika människor. Något som är anledningen till att olika uppfödare lånar ut deras kullar till yoga-studios.

Hur går det till?

En typisk valpyoga-session börjar med att deltagarna anländer till studion och möts av en grupp lekfulla valpar. Instruktören leder sedan gruppen genom en serie yogaövningar, medan valparna får fritt ströva omkring och interagera med deltagarna.

Alternativt kan passet se ut som en vanlig yogasession till en början, men avslutas med en avslappningsdel, där valparna kommer in efter avslutat pass och myset äntligen kan börja.

ANNONS
ANNONS

Valparnas välmående

Det är viktigt att notera att valparnas välmående alltid står i centrum under valpyoga-sessionerna. Arrangörer ser till att valparna är vaccinerade, från samma kull och inte tvingas till gos med deltagarna. Valparna är fria att ströva omkring, leka och ta små tupplurar på yogamattorna.

Pauser och vila är noggrant inplanerade för att säkerställa att valparna inte blir överstimulerade eller stressade.

Valpyoga har blivit populärt och finns nu i många städer världen över. I Stockholm är det Puppies & Yoga och Puppy Yoga som anordnar denna mysiga aktivitet.

Se även:

Tips: Tänk på det här när du hämtar valp. News 55

Så skaffar du valp och får betalt för det. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS