News55

Därför väntar vi med pensionen

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 29 aug. 2022

Förr i tiden gick man i pension så fort man fyllt 65. Det är ett minne blott då många både vill, orkar och kan jobba längre och orsaken är tydlig. Livet ska kännas meningsfullt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att fortsätta jobba trots att man uppnått pensionsålder är idag relativt vanligt, framför allt att man tar ut sin pension men deltidsarbetar, även om de allra flesta lämnar sitt arbete runt 65, men idag sker pensioneringen stegvis.

Ungefär 30 procent av deltagarna i Hearts, ett forskningsprojekt som undersöker pensioneringsprocessen och hur den påverkar människor, var fortsatt yrkesverksamma efter 65 år.

– Vi frågar samma personer varje år och har sett oerhört mycket förflyttningar. Man går upp och ner i arbetstid och många börjar jobba igen efter att de slutat. Det gör det svårt att identifiera när man faktiskt går i pension. Ungefär hälften ser sig som pensionärer och hälften som yrkesarbetande. Det varierar beroende på ålder. Före 65 är det vanligare att man inte vill definiera sig som pensionär, berättar Isabelle Hansson, projektansvarig för Heart, till Senioren.

Enligt studien är det en ganska positiv bild som ges av hur människor i pensionsåldern trivs med sina liv. De allra flesta av de som både går i pension eller väljer att jobba, gillar livet.

Det framgår dock att det finns en viss obefogad oro inför övergången. Före pensioneringen angav närmare 40 procent att de kommer att sakna den dagliga samvaron med kollegor och arbetets struktur. Efter pensionen var det bara 22 procent som saknade dessa aspekter av arbetet.

Skälen man anger både för att pensionera sig och för att fortsätta jobba är också till största delen positiva.

– De som fortsätter att arbeta gör det till största delen för att de gillar sitt jobb. De vill ha den sociala kontakten med andra, den dagliga stimulansen och fortsätta göra något som känns meningsfullt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS