News55

Så hanterar du jobbångesten efter semestern

Artikelbild
Steget från semester till vardagsrutiner kan vara tungt.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 15 aug. 2023

Nu är det dags för många att komma in i vardagen igen och börja jobba efter ledigheten. Det kan skapa en del ångest för vissa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Psykologen Siri Helle tipsar om att förbereda sig mentalt innan dagen kommer och att planera den första arbetsdagen med sitt mående i tankarna.

– Det kan vara bra att ha en mjuk övergång så att det inte blir så att man pang bara rusar in. Att man kanske tar den där sista dagen till att tvätta eller förbereder matlådor, säger hon till SVT.

Hennes andra tips är att skaffa sig saker att se fram emot och att fortfarande göra roliga saker, till exempel gå på uteservering och äta, kanske gå en rolig kurs och träffa vänner.

Nya vanor

Hon tycker också att man ska känna in och fundera på vad det är man har ångest över.

– Är det att jag har så roligt på semestern och inte så kul i vardagen? Då kanske det handlar om att boka in fler saker att se fram emot. Är det snarare att man vantrivs med jobbet? Då kanske det är läge att ta ett snack med chefen om man kan byta arbetsuppgifter eller kanske jobba på distans några dagar i veckan.

– Unna dig att lägga in pauser i kalendern och avsätta lite längre luncher eller kaffepauser för att komma ikapp med kollegor, säger Siri Helle, som tidigare arbetat med behandling av stress, depression och relationsproblem.

Ett tips är också att skapa nya positiva vanor i samband med att man börjar arbeta igen. Till exempel börja träna på lunchen.

ANNONS

Större förändring

Hon konstaterar det är normalt att känna en viss oro kring att komma igång igen efter veckor av ledighet.

– Det är normalt och mänskligt att känna sig nere och trött, men känner man sig utmattad – att semestern inte räckte till för att ladda batterierna – eller känner man att man vantrivs med jobbet kan det vara läge att prata med chefen om nya arbetsuppgifter eller möjligheten att jobba på distans, säger Siri Helle.

Om inte det hjälper kan det vara en signal på att det är läge för att göra en större förändring.

– I vissa fall kan det handla om att söka ett nytt jobb. Eller att söka hjälp. Gå till vårdcentralen eller företagshälsan, säger hon till SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS