News55

Artur Ringart: Underbara midsommar än en gång

Midsommar väcker många minnen hos Artur Ringart
Midsommar är en favorithelg och det väcker många minnen (Foto: Pontus Lundahl / TT )
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 20 juni 2024

Midsommar igen. Årets härligaste och finaste högtid tycker jag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag minns då jag arbetade på TV4 och vi sände ifrån Fotbolls-VM i Frankrike 1998. Övriga världen tar inte hänsyn till våra svenska högtider, så midsommar inföll under VM.

Jag var teamleaer för TV4:as gäng i Paris och inget fick stoppa vårt midsommarfirande. En patrull skickades till IKEA utanför Paris där alla nödvändiga midsommar produkter kunde inhandlas, inklusive snapsen.

IKEA löste en riktig svensk midsommar

Det slutade med att vi fick fira en riktiga ”svensk” midsommar med några nyvunna franska vänner, på en innegård i Paris. ”Helan går” ekade mellan husväggarna och inte en enda granne klagade.

Mitt riktiga midsommardop fick jag en helg någon gång på sjuttiotalet. Vi var ett gäng som hade sökt oss till Roslagen och campade vid en skogsdunge nära en sjö.

Fick i uppdrag att fixa chips och tog mig gående mot närmaste handelsbod. På vägen dit mötte jag två något överförfriskade herrar med bara överkroppar och med skrämmande tatueringar. Det var dödskallar, skelett, benknotor och sånt.

ANNONS

Motorburen ungdom

De tillhörde kategorin ”motorburen ungdom” dvs. raggare. Jag höll mig på lagom avstånd när vi passerade varandra och de ropade på mig.

ANNONS

– Du grabben, ska ru ha en grogg ? Jag blev överraskad och visste inte vad jag skulle svara. Men man tackar inte nej till ett sådant erbjudande från den här typen av killar.

– Ja tack, svarade jag och blev genast erbjuden en flaska med genomskinlig vätska…..typ hembränt.

– Det är bara att halsa, sa de , vilket jag också gjorde. Samtidigt kom en flaska Coca Cola fram från andra handen. Du får blanda i munnen , sa de.

Min första riktiga raggargrogg var ett faktum. Det har inte blivit fler sedan dess.

Vännerna faller ifrån

Tyvärr har jag uppnått en ålder då många i min omgivning faller ifrån. Senast hörde jag att Hans Bonnevier min fd. chef på Radio Stockholm och min chef på TV-Sporten gått bort.

Hans lärde mig att använda ordet ” rimligt” i många diskussioner när jag skulle argumentera. Ett mycket användbart ord.

Hans var en lyssnande chef. Den bästa chef som jag har haft. Hade jag fått bestämma hade han blivit VD för SVT.

ANNONS

Niels Kvistborg är en annan av mina vänner som nyligen har gått bort. Niels drev ett diskotek, Club Hollandia i Södra Vi, strax utanför Vimmerby. Jag var discjokey där många gånger. Det var så vi träffades.

Niels var i mitten av sjuttiotalet en av Sveriges dansbandskungar. Det var han och Bert Karlsson. Niels startade grammofonbolaget Tor-grammofon tillsammans med dansbandet Thorleifs.

Bolaget blev mycket framgångsrikt. Det hade egen distribution så postkontoret i Norrhult fick ny anställa personal för att klara av hanteringen.

Band som Sven-Erics, Max Fenders och Leif Bloms låg också på Tor-grammofon.

ABBAs första spelning efter vinsten

 När ABBA uppträdde i Sverige för första gången efter segern med Waterloo i Eurovision, var det Niels som arrangerade den konserten i parken i Storebro.

Niels var en del av Nöjessverige och vi höll kontakten fram till för några år sedan. Det blev många, långa samtal om det mesta i livet.

Han fick bl.a avreagera sig i sin blogg de senaste åren. Niels var kär vän som jag kommer att sakna.

ANNONS

Midsommar en sporthelg

Utöver midsommar är de fina tider för en sportfåne som jag. Det blir mycket tittande på tv. Nyligen  var det Fri-Idrotts EM, nu pågår fotbolls-EM och runt hörnet väntar OS. Det blir mycket sport.

Jag måste erkänna att det är skönare att uppleva allt framför tv:n än att vara på plats. Jag har upplevt både EM, VM och OS mästerskap ute i världen tack vare mitt gamla arbete med sport i TV.

Men det som händer bakom kulisserna är bara stök och bök med logistik, rättigheter, ackrediteringar och teknik.

Det känns smycket skönare att nu sitta på läktaren.

Jag vill önska alla en angenäm midsommarhelg. Njut nu. Det är bara sex månader till julafton.

Mer av Artur Ringart:

Bli inte sjuk just nu. News55
Cash is king och svenska jordgubbar. News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS