News55

Hunden Arthur berörde en hel värld – nu har historien blivit film

film Mark Wahlberg
Mark Wahlberg på premiären av "Arthur the King". Foto: Richard Shotwell/Invision/AP
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Den osannolika historien om gatuhunden Arthur, som fick ett nytt hem i svenska Örnsköldsvik, har blivit film och visas nu på bio. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt började 2014, då Mikael Lindnord befann sig i en by i Anderna med sitt multisportlag under VM i Ecuador. Efter flera dagar av tuffa tävlingar dyker plötsligt en tilltufsad och blodig hund upp under en matpaus. Lindnord ger den en köttbulle och det blir starten på en otrolig resa och vänskap.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i media. NBC, CNN, Washington Post och många andra rapporterade om gatuhunden, som slog följe med multisportlaget och till sist hamnade hemma hos familjen Lindnord i Örnsköldsvik.

Nu visas  “Arthur the king” på bio och Mikael Lindnord turnerar runt på premiärerna och berättar om filmen. Huvudrollen spelas av den Oscarsnominerade skådespelaren Mark Wahlberg.

Hunden Ukai spelar Arthur i “Arthur the king”. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

Det var dock inte självklart att filmen skulle visas på vita duken.

– Filmen handlar egentligen om mig och Arthur och då kände jag att så mycket som vi kämpat för att få den här filmen i sju års tid och då bara få den på streaming, nej, det ville jag inte. Jag kollade med Nordisk film om rättigheterna och det blev möjligt att få filmen till de svenska biograferna. Då med allt, jag får sköta att filmen blir textad, att få biograferna att ta in och visa filmen och marknadsföringen av densamma – ja allt, berättar Lindnord för Lokaltidningen.

Familjen fick sex år tillsammans med Arthur, som dog 2020. Saknaden är fortfarande närvarande och det lär dröja innan de skaffar en ny hund.

– Saknaden av Arthur är fortfarande jättestor hos oss. Jag har aldrig haft sådan sorg heller. Vet inte om jag orkar med den sorgen igen, även om man säkert kommer att göra det igen. Så småningom, när vi är klar, då är vi säkert där mentalt för en ny hund.

ANNONS

Läs mer:

Därför blir du friskare och lyckligare med en hund

Filmstjärnans kamp mot ålderism

Den första svenska filmstjärnan i Hollywood 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS