News55

Kungens styrka är hans största svaghet

Artikelbild
STOCKHOLM 2016-04-29
Paul Ronge
Paul Ronge
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2016

SVT i torsdags kväll. På skärmen rullar den grå journalistpantern Claes Elfsbergs timslånga intervju med kungen inför hans 70-årsdag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kungen är i sitt esse, skämtar och svarar avväpnande på frågorna. Har glimten i ögat. Tankarna verkar ta små lustiga krumsprång åt olika håll. Precis som hunden de sedan går ut med och som kungen har så svårt att få pli på.

Fram tonar bilden av en humoristisk och sympatisk person, ett ensamt majestät som bara försöker göra sitt jobb i ett ämbete han blev född till och som han aldrig valde. Så ställer Elfsberg en viktig fråga: ”Vem pratar du med? Vem tar du råd av? Alla behöver ju någon att prata med”.

      LÄS MER: Claes Elfsberg i stor intervju

Kungen får mycket svårt att svara. Till slut säger han något om att han för mycket middagskonversationer med drottningen.

Jag tror detta säger någonting viktigt om kungens förhållande till PR och krishantering – det som är hans styrka är också hans svaghet. Kungen ”kan själv”. Han vet hur man talar till folket, han behöver inga råd om hur medielogiken fungerar.

När hans kommunikation med svenska folket går hem så fungerar det klockrent. Hans tal till nationen 2005, efter Tsunamin-katastrofen, var ett retoriskt mästerverk. Han jämförde med hur han själv som litet barn förlorade sin pappa och att han visste hur det känns.

När det går illa så blir det katastrof. Som när kungen tyckte att sultanen av Brunei var en hyvens demokrat och trevlig prick i allmänhet. Eller som när han 2010 ville ”vända blad” efter skandalboken” Carl den XVI Gustaf – den ofrivillige monarken”.

      LÄS MER: Madeleine – Sagan om den motvilliga prinsessan

ANNONS

Jag vet att kungen just då i turbulensen med anklagelserna om otrohet med Camilla Henemark, ”kaffeflickor” och ett allmänt rumlande, fick rådet att avstå den här presskonferensen i västgötaskogarna som blev ett stående skämt i stugorna. Han valde att inte lyssna.

I intervjun med Elfsberg säger kungen plötsligt att det är jobbigt att bli förlöjligad. Man anar smärtan i hans röst. Men det är tyvärr ofta en del i en dåligt genomförd krishantering, man blir hånad, inte bara i traditionella medier utan också i sociala medier som bloggar och Facebook.

I krissituationer blir vi alla dummare, tankarna roterar som i en torktumlare, vi blir konspiratoriska och vilsna. Då gör man dumheter och grodorna kommer hoppande.

      LÄS MER: När är en nyhet en nyhet i dagens medielandskap?

Jag är övertygad om att kungen hade mått bättre och sluppit mycket onödigt löje om han lyssnat mer på sin egen stab. Den bästa krishanteringen är ju ändå att undvika att hamna i kris.

Nu är det nog för sent för det och det är bara att gratulera kungen på hans 70-årsdag.

Jag tror kronprinsessan Viktoria, som ju fyra av tio redan nu skulle vilja se på tronen, kommer att bli mycket bättre på att ta råd när hennes tid kommer.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS

PS. Här kan du också se Paul Ronge prata om “Kungens marknadsvärde” i TV4.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS