News55

Lennart Ekdal om männen: ”Det är en av mina teser, äldre män fuskar lite”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 juli 2022

Han har aldrig varit rädd att sticka ut hakan och provocera. På äldre dagar har Lennart Ekdal dragit ner på tempot, njuter av lägenheten i Spanien, trädgården hemma och trivs i sin nya roll som författare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Få personer är så etablerade som samhällsjournalisten Lennart Ekdal, 68, som 1985 klev in i tv-rutan som ekonomireporter på Aktuellt. Där stannade han i fem år. År 1990 startade han bland annat TV4-nyheterna med ett kärngäng från SVT och har sedan dess varit programledare för några av de stora samhällsprogrammen som ”Kalla fakta”, ”Svart eller vitt”, ”Fuskbyggarna” och ”Kvällsöppet”. Han har även varit frågvis i otaliga valdebatter genom åren och fick år 1995 Stora journalistpriset.

Och det är nog just det orädda som många av oss gillar med Lennart. Han har inte duckat för de stora frågorna och har nyfiket, men med varsam hand, grävt i det där som tittarna vill veta mer om.

Även när han beslöt sig för att sluta på TV4 var det med stort mod och rättspatos. Han tyckte inte om att kanalen beslöt sig för att flytta “Kalla fakta” till en annan sändningstid. Han saknade även en generell satsning på samhällsprogram och han slutade med orden, ”Jag tappade lusten”.

Nu är Lennart aktuell med boken ”Ekdal & Livet” (Mondial) i vilken han med en underfundig humor och knivskarpa analyser guider läsaren genom allmänna livsråd och möten med kända profiler. I boken ger han även en känga till många av de kända män som gruffar sig genom livet.

– En kul sidoeffekt med att släppa bok är att väldigt många från förr i tiden har lyckats få tag i min mailadress och hört av sig och som känner igen sig. Jag vinnlade mig om att boken inte bara skulle vara en yrkesresa utan även ha lite tidsmarkörer men även där föräldrarelationer, manligt umgänge och lite tankar kring kapitalism och giriga finansmän får samsas. Det finns lite smått och gott att ta till sig och man behöver inte vara så enormt intresserad av min person för att läsa den.

Hösten 2021 blev alla jobb inställda, inklusive de seminarier som Lennart planerat att genomföra, så han fick plötsligt loss mycket tid och började skriva den bok som så många frågat om han inte ska göra.

– Jag har fått frågan genom åren, att skriva en bok då jag träffat mycket intressanta människor men jag har tänkt att jag inte kommer ihåg allt. Jag har ju inte fört dagbok men man kommer faktisk ihåg mer än man tror och jag har även bollat med vänner och kollegor för att minnas.

Det som fick honom att tacka ja var när han parallelläste Ulf Lundell, Mikael Persbrandts och Johan Cronemans böcker där det var en ständig klagosång, elände och gnäll.

ANNONS

– De söp ner sig och pajade sina liv och då tänkte jag att det är några riktigt eländiga typer med stort fokus på elände och bestämde mig för att skriva en motbok, om en man som har haft kul i livet. Många blir ju lite sura gubbar när de blir äldre, truliga. Titta på Lundell, helt ofattbart hur han hanterat sociala relationer och det är inte så ovanligt tror jag. Det är en mina teser, äldre män fuskar lite. De värnar inte sina relationer tillräckligt.

Journalisten är däremot noga med att hålla i gång sina nätverk och egna relationer. Han har sitt pokergäng, åker på fotbollsresor med andra och går ut och äter ofta och har alltid varit mån om sina vänner.

– Det är något jag behållit genom åren och inget jag utvecklat på senare tid. Jag har alltid tyckt det varit viktigt.

Lennart ger en känga till flera personer i boken, framför allt till de giriga näringslivsgubbarna som han tycker får ta det. Han tycker det är fruktansvärt och kan inte förstå vad de ska ha alla pengar till.

– Helt obegripligt att någon kliver av ett jobb och har 6–8 miljoner i pension tills man trillar av pinnen. Vafan ska de ha pengarna till? Det skapar bara en debatt som inte gynnar någon och jag fattar inte att näringslivet accepterar det. De borde självsanera, stävja det själva.

Efter att Lennart slutade på TV4 har han jobbat med ett krimprogram som hette ”Brottscentralen” samt med Handelsbankens ekonomikanal. Han gjorde även ”Ekdal och Ekdal” med sin kusin Niklas, i SVT.

– Sedan har jag fortsatt moderera rätt mycket seminarium för svenskt samhällsliv i stort men framför allt har jag varit väldigt ledig under många år. Jag spelar i band, har en lägenhet i Palma och har fått tre barnbarn och ska underhålla alla mina nätverk, så det är fullt upp.

Nu har han precis skrivit en ny bok som han har lämnat in. Den kommer i oktober och heter ”Fotbollsfamiljen”. Fotboll är, enligt Lennart, det största vi har. Det är den största gemensamma nämnaren människor emellan och många drömmer om att bli fotbollsproffs precis som hans egna söner Albin, 32, och Hjalmar, 23.

ANNONS

– Jag beskriver hur drömmen ser ut i verkligheten med hjälp av kul anekdoter och vardagsskildringar och eftersom jag är en obstinat person sågar jag en del inom fotbollen. Vi är ju en extrem fotbollsfamilj med två landslagskillar. Joel, är journalist och jobbar just nu på TV4 inför valet och spelar inte fotboll på elitnivå men de andra två lirar ju boll.

Barnen har fått sitt intresse och ett hyggligt bollsinne från Lennart som alltid varit intresserad av sporten, även om han aldrig haft någon ambition att försörja sig på det.

– Men den mentala styrkan har de helt fixat själva, jag hade aldrig klarat proffslivet. Det är låst och tufft och kraven på vinst är groteska. Om du förlorar är allt bara totalt nattsvart, alla blir stirriga, får panik och blir nervösa men vinner man så är allt toppen. Det är psykisk påfrestande och jag hade aldrig trivts med det.

I den nya boken kommer han att ta upp många av just de frågeställningarna. Hur viktigt är det att vinna? Att ha så kallade ”vinnarskallar” i laget och de psykologiska faktorerna kopplade till sporten.

Han har hängt ihop med hustrun Malin i 42 år och framgångsreceptet är mycket humor och uthållighet. Paret delar kärleken till familjen och familjekonstellationen. Och naturligtvis har det varit ups and downs under de många åren.

– Vi har bitit ihop och kommit fram till att det är vi. Vi gifte oss sent dessutom, det var kul och romantisk med Mona Sahlin som vigselförrättare här hemma i vår trädgård. Det har också varit tryggt att haft Malin att hålla i handen när vi fått våra barn, hon är barnmorska och var urcool under hela den resan.

Livet är brokigt med mycket aktiviteter. Förra året satsade de mycket på trädgården och att fixa med blommor och växter tar mycket tid. Barnbarnen får sin del av deras tid förstås och Malin och Lennart är ofta barnvakt. Han har lite jobb, skriver numera böcker, har även stoff till en tredje bok och är på det hela taget nöjd där han är.

Han är också sångare i sitt band ”Ekdal Big Red”, ett engagemang som betyder väldigt mycket för honom och han är även en duktig gitarrist.

ANNONS

– Det är ett hobbyband och det är hur kul som helst. Jag vill inte ta till överord men det är ett bra coverband, så mycket kan jag säga. Vi spelar ofta på Engelen i Gamla stan och jag kör lite blues/soul här hemma nu när jag har tid att träna. 

Att han är färdig med att jobba som programledare är ganska klart.

– Jag kan titta på en tv-debatt nu och tycka att det är ganska skönt att jag inte leder den. För tio år sedan hade jag känt, det här skulle jag gjort.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS