News55

Nina Gunke om framtiden med Alzheimer – inte snabb längre

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 feb. 2022

Nina Gunke berättade i höstas om sin diagnos Alzheimer. Nu vill hon fortsätta tala om framtiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skådespelerskan Nina Gunke, 66, berättade i ”Nyhetsmorgon” i TV4 att hon drabbats av Alzheimer och det känslomässiga avslöjandet berörde många människor.

Nu har hon medverkat i Alzheimer- Life podden där hon berättar om tankarna framåt.

– Jag vill inte tänka för mycket, jag tycker det går för snabbt, jag tänker på mycket på mina barn och barnbarn och Samuel, jag vill inte att de ska ha för mycket jobb med mig, jag tycker det är jättejobbigt, säger hon i podden.

Nina återberättar även om beskedet från läkaren när hon var på besök tillsammans med sin man Samuel Holgersson. Paret skulle få svar på alla de minnestester som gjorts och hur  hon fullständigt bröt ihop.

–  Hon säger: det är alzheimer, men det är soft. Och jag stortjöt. Det där med “soft” trodde jag inte på. Jag bara skrek och skakade hela jag. Fick lugna ner mig. “En sak till”, säger läkaren: “Du får inte köra bil”. Då skrek jag också. Nu har hon tagit ifrån mig allt som jag har.

Numera måste Nina be om hjälp med det mesta och vågar numera berätta om sin diagnos men hon tycker det är oerhört jobbigt att behöva prata om det. Allting tar längre tid med vardagsbestyren, hon har svårt att skriva sitt namn och att planera tid och siffror.

– Jag är inte så snabb längre, vill inte prata om vad som händer, att bli en belastning. De ska inte behöva ta hand om mig. De får lägga in mig på något något hem bara.

Hon har barnen Niki, 41, och Moa, 31, samt två barnbarn på fem och två år som är oerhört viktiga för skådespelerskan och som hon inte vill ska bli påverkade av diagnosen.

ANNONS

– Jag vill inte att mina barnbarn ska se mig så… att jag inte hänger med, inte kan säga saker.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS