News55

Rickard Olsson-Essé blickar inte bakåt: ”Saknar inte rampljuset”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 jan. 2022

Han har synts i TV varje höst och vår sedan 1998 men för stunden är det slut och inget han saknar. Rickard Olsson-Essé tittar sällan bakåt.

ANNONS
ANNONS

TV-och radioprogramledaren Rickard Olsson-Essé, 54, började sin karriär med att göra radio i Gävleborg, han växte upp i en förort till Gävle, i en tuff miljö där snabbmakaroner, hostmedicin och socker var en stapelvara i hemmet och där det var nergångna kvarter med fyllgubbar i gathörnen men där Rickard trivdes bra.

Hans pappa var ganska frånvarande och hans mamma träffade en ny man, Sven, som inte riktigt tog ett bra föräldraansvar, Sven var bara 23 år när han klev in i Rickards liv så Rickard saknade en manlig förebild i sin ungdom. Programledaren gick gymnasiet på Vasaskolan i Gävle där han var stökig och full med bus och han spelade även i ett band, även om han aldrig blev vän med gitarren.

Han valde  sedermera kulturvetarlinjen, pluggade radio i Sigtuna och gjorde sin praktik I Gävle som senare ledde till medverkan i ”Morgonpasset”. Efter det tog karriären fart, det var ”Bullen”, ”Nyhetsmorgon”, ”Vem vet mest”, ”Melodifestivalen”, ”Bingolotto” och ”Söndagsöppet” bland annat.

– Jag har varit i TV varje vår och höst sedan 1998 och har pendlat till Göteborg i 16 år och har förstås på ett sätt offrat delar av min dotter Astas uppväxt men å andra sidan, det gör man ju ändå när man är separerad. Man missar ju halva barnets uppväxt. Det är en sorglig tanke, berättar han för News55.

I april 2020 bestämde han sig för att lämna uppdraget som programledare för ”Bingolotto”, då han drabbats av en långvarig, svår förkylning som satt sig på stämbanden och som gjorde att han fick upprepade hostattacker. Dessutom gick hans avtal ut och han bestämde sig för att inte förlänga det.

– Min läkare avrådde mig från att jobba så det blev ohållbart, jag ville fokusera på familjen, och jag trodde att pandemin skulle gå över men så fel jag hade.

Planen var att han skulle fortsätta med sina moderatorjobb, något han hållit på med under hela sin karriär, vid sidan av programledarjobben men när Covid-19 stängde ner hela eventbranschen försvann den möjligheten.

– Jag fick jobb på Radio, på StarFM och jag trivs väldigt bra med radio, det har jag alltid gjort. Där får jag utlopp för min kreativitet och spontanitet men jag kan sakna sammanhanget i TV, radio är som en bubbla, som att skulptera i gas, det bara försvinner. Nu jobbar jag klockan 12-17 i veckorna men hoppas jag kan börja moderera igen, jag fattar inte varför programledare ofta ser ner på moderatorjobben, jag har fått lära mig så mycket intressant om olika branscher, fortsätter han.

ANNONS

Numera är det även Rickard som styr logistiken hemma med två bonussöner. Han gifte sig med kärleken Giselle i juni 2020, paret träffades på Tinder, något han inte först ville berätta offentligt utan menade att de träffades genom gemensamma vännen Ann Söderlund.

­– Vi träffades på Tinder, jag såg en bild på henne där hon satt på en surfingbräda, perfekt tänkte jag. Vi gifte oss efter 8-9 månader, jag är ju vanligtvis väldigt långsam av mig, rör mig känslomässigt i samma takt som en kontinentalplatta, men hon frågade ”Vad väntar du på?”, jag kunde inte svara på det. Hon ställde rätt fråga helt enkelt.

Giselle jobbar som frisör i egen salong i Karlstad och pendlar dit och till parets gemensamma bostad i Nacka och är borta flera dagar i veckan. Då är det Rickard som fixar vardagen med hennes två söner.

– Det är svårt att veta hur mycket man ska säga till kan jag tycka ibland. De är 12 och 17 år, ska man tjata om allt? Jag kommer hem på kvällarna och lagar middag, de försvinner upp på sina rum, typiska tonåringar, de funkar fint med min Asta som inte bor hemma så ofta längre, hon åker ensam till Costa Rica snart för att surfa, jag är stolt över henne. Hon är modig, jag hade nog inte vågat göra det själv när jag var 19.  

Tillsammans med Giselle driver han podden ”Relationscykeln” som handlar om problematiken att som kvinna drabbas av svår pms och pmds men där paret även tar upp vardagliga ämnen med barn och bonusbarn, kriser och de olikheter som uppstår i en relation.

Rent åldersmässigt är han på en bra plats, däremot saknar han modet från Tv-chefer att inte hela tiden jaga nya programformat med nya, unga förmågor.

– Man borde gå lite mer på meriter i stället som ålder också. Tittarna vill ju ofta vara trygga, de vill ha ett tittarkontrakt, vill se på någon som de kan känna igen och lita på. Jag vill inte vara en sur gubbe, verkligen inte men det är andra parametrar som gäller nu. På gott och ont.  

Han kommer däremot inte undan tidens tand och känner förstås av att han inte längre är en tonåring.

ANNONS

– Man studsar ju inte upp sängen direkt och visst, ibland kan det hända att man gubbstönar. Jag har ju sparat ut mitt gråa hår också, kanske jag blir nästa ICA-Stig?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS