News55

Sven Melander är död

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 31 mars 2022Publicerad: 31 mars 2022

Journalisten och tv-personligheten Sven Melander har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 74 år. Många lär minnas honom för rollerna som Berra i "Sällskapsresan", tv-kocken Werner och trollet Rulle i "Nöjesmassakern". Sven Melanders komiska talang gjorde honom till en älskad och välkänd skådespelare, ett yrke han halkade in på av en slump.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sven Melander föddes i Malmö 1947. Bland vännerna under uppväxten fanns bland andra Björn Afzelius och tillsammans med honom bildade Sven Melander 1967 bandet Lille Mats.

Vi kom aldrig in i popsvängen, vi var snarare ett hootenanny-band. Och med Björn Afzelius i bandet så hade vi i alla fall en framtida stjärna, han gick ju vidare till betydligt större uppgifter med Hoola Bandoola Band. Som Lille Mats blev vi faktiskt intervjuade av Christer Borg i Kvällsposten så det var en viktig milstolpe i karriären. En helsida med stor bild!, sade Melander i en intervju med Malmömagasinet Galore.

Kom in på Journalisthögskolan

Han utbildade sig till byggnadsingenjör, men insåg att yrket inte passade honom. Efter ett par vändor som skötare på mentalsjukhus sökte han till Journalisthögskolan i Göteborg och kom in.

Efter examen fick han först arbete på Expressens Malmöredaktion, men efter en konflikt mellan redaktionen och Expressens ledning i Stockholm förlängdes inte hans vikariat. Hans chef kontaktade då en gammal kollega på Aftonbladet i Stockholm, dit Sven Melander flyttade när han blev erbjuden ett sommarvikariat.

Han kom att bli kvar på Aftonbladet i 13 år, som bland annat sportreporter, kvällschef och nöjeschef.

Kanske den lyckligaste tiden i mitt yrkesliv, har Sven Melander själv sagt om åren som kvällstidningsjournalist.

1980 var han tjänstledig för att spela in Lasse Åbergs sedermera klassiska komedi “Sällskapsresan”. Rollen som den jovialiske och spritglade Berra fick Melander efter att ha träffat Åberg på en fest i Skåne under sommaren 1979.

ANNONS
ANNONS

Ledde “Nöjesmassakern”

Därmed var karriären inom scen, film och tv i gång och 1985 lämnade han journalistiken för gott. Han ledde bland annat “Nöjesmaskinen” tillsammans med Stina Lundberg Dabrowski 1982–1984 och sedan det mer renodlade sketchprogrammet “Nöjesmassakern”.

Sven Melander rekryterade sin Aftonbladetkollega Åke Cato och tillsammans blev de omåttligt populära som tv-kockduon Werner och Werner. 1988 spelade de in en singel, “Vår julskinka har rymt”, som låg på Svensktoppen i tre veckor.

1986-89 var han chef för Kanal 1:s nöjesredaktion på SVT. Han tog över programledarrollen i satirprogrammet ”Snacka om nyheter” efter Stellan Sundahls bortgång år 2000.

Översatte pjäser

Den huvudsakliga sysselsättningen för Sven Melander sedan 1980-talet var dock medverkan i olika teateruppsättningar och krogshower. Han och Åke Cato satte 1991 upp showen “En rökare på Tobaksbolaget” i Malmö, vilket gav dem Kvällspostens Edvard-pris till minne av skådespelaren Edvard Persson. Melander översatte också flera pjäser till svenska .

Rollen som Berra i “Sällskapsresan” upprepade Sven Melander i musikalen med samma namn från 2015. Ett par år dessförinnan medverkade han i musikalen om artisten Kal P Dal:s liv, där han spelade skivbolagsdirektören Gunnar Bergström och artisten Mikael Wiehe.

2016 började han uppmärksammas för sin Youtube-kanal “I huvudet på Sven Melander”, där han tog upp aktuella politiska frågor och även intervjuade samtliga partiledare.

ANNONS

Fick politisk profil

2016 hamnade Sven Melander i blickfånget då han tog ställning för Zara Larssons ”jag hatar män”-uttalande. Uppmaningen till alla män att känna kollektiv skuld över våldet mot kvinnor genererade fyra miljoner klick och till att Sven Melander fick en politisk profil, med många hatkommentarer som följd.

Jag tycker att hela Metoo-rörelsen började då, med Zara Larsson, inte med Harvey Weinstein. Frågan om övergrepp mot kvinnor hade legat och bubblat länge när hon satte fingret på det. Jag beundrar henne oerhört för hennes mod och klarsyn, sade han till TT under 2018.

Samma år berättade han öppet om sin cancerdiagnos och den tumör som avlägsnats från hans kropp. Han fick cellgifter och blev friskförklarad. De sista åren medverkade han i många olika sammanhang, bland annat “Stjärnorna på slottet”, “Alla mot alla” och även som den första att lämna “Masked singer” i TV4 efter att ha framträtt i pingvindräkt.

I november 2021 berättade han i ett inlägg på Facebook att cancern hade kommit tillbaka – fast i ny form.

Sven Melander avled på torsdagskvällen. Han somnade in lugnt och stilla omgiven av sin närmsta familj.

Rättad: I en tidigare version av texten fick tv-programmet “Nöjesmaskinen” fel namn.

Ann Edliden / TT

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS